Definitieve top geplaatst op 345,56 punten?

Na het goede begin van het nieuwe beleggingsjaar is de opmars van de AEX gestaakt. De index heeft een top gezet op 345,56 punten en hierna was de koek op. Er werd vanaf 21 januari een fikse daling ingezet,… Na het goede begin van het nieuwe beleggingsjaar is de opmars van de AEX gestaakt. De index heeft een top gezet op 345,56 punten en hierna was de koek op. Er werd vanaf 21 januari een fikse daling ingezet, die eindigde op een laagste stand van 323,95 punten. Hiermee stond de AEX na enkele weken handel reeds 3,4% onder het slot van 2009.
De eerste handelsmaand is hiermee in mineur geëindigd en de grote vraag is, wat we nu de komende weken/maanden vanuit de patronen mogen verwachten.
Voorkeursscenario
De beweging vanaf 195 punten verloopt via een groot ABC-patroon en dit betekent dat de index niet impulsief omhoog is gegaan (geplaatste langere termijn bodem), maar correctief (tussentijdse bodem). De A en B van dit patroon zijn inmiddels geplaatst en de C-golf kan inmiddels ook geplaatst zijn op 345,56 punten (zie de grafiek).
We kregen eerder een negatief signaal vanwege de doorbraak van de 335-puntengrens (overlapping van golven), maar de definitieve bevestiging dat de index weer op weg is naar 195 punten en lager is er (nog) niet: hiervoor zou de index onder 323 punten moeten sluiten. In dat geval krijgen we een serieuze overlapping voor de lange termijn. Met een laagste stand op 323,95 punten missen we de bevestiging nog altijd en de ‘bulls’ kunnen daarmee nog ontsnappen aan verdere dalingen.
Voorwaarde is dan wel dat de index de top op 345,56 punten zal moeten verschalken op slotbasis.
Samenvattend
• De tussentijdse bodem is geplaatst op 194,99 punten.
• Golf A en B zijn geplaatst.
• Golf C kan geplaatst zijn op 345,56 punten. Onder 323 punten (op slotbasis) krijgen we een bevestiging van een negatief lange termijn scenario.
Ik voel momenteel veel voor een geplaatste top op 345,56 punten. Vanaf dit punt is dan golf 1 (neerwaarts) begonnen en deze lijkt geplaatst op 323,95 punten. In de afgelopen dagen zagen we een herstel en dat herstel label ik dan als golf 2.
De index mag zelfs helemaal terug naar 345,56 punten in golf 2. Theoretisch mag dit binnen de EW-theorie, maar persoonlijk voel ik meer voor een maximaal herstel rond 337 punten. Dit is het 61,8% Fibonacci-niveau van de voorgaande daling. Woensdag zagen we een hoogste punt op 335,68 punten en daarmee zou golf 2 inmiddels alweer afgerond kunnen zijn.
Conclusie
De AEX heeft in 2009 koersoverlappingen laten zien, welke niet behoren bij een impulsieve stijging vanuit de EW-theorie. Ik acht de kans dan ook zeer groot dat we in het eerste kwartaal van 2010 de definitieve top van het ABC-patroon zullen gaan zien of al hebben gezien: de C-golf kan haar top geplaatst hebben op 345,56 punten, maar zolang 323 punten niet doorbroken wordt, blijft er een klein kansje voor de ‘bulls’ dat het allemaal nog met een sisser zal aflopen.

De ultieme ‘trigger’ voor een trendwijziging van de markt ligt overigens nog altijd op een stand van 296,50 punten. Hieronder is de daling richting 195 punten, en mogelijk lager, waarschijnlijk begonnen voor de komende maanden/jaren.
Voor de grafiek verwijzen we u naar het weekblad.