Definitieve top in eerste kwartaal 2010 verwacht

Allereerst de allerbeste wensen voor een sprankelend 2010! In de afgelopen weken wist de AEX goed te profiteren van het ‘eindejaarseffectÂ’ en ook het nieuwe jaar werd maandag zeer sterk begonnen. Hiermee… Allereerst de allerbeste wensen voor een sprankelend 2010! In de afgelopen weken wist de AEX goed te profiteren van het ‘eindejaarseffectÂ’ en ook het nieuwe jaar werd maandag zeer sterk begonnen. Hiermee heeft de index heel mooi het geprognotiseerde koersdoel tussen 340 en 345 punten opgezocht, met een hoogste stand op 343,59 punten.
We kijken terug op een zeer sterk herstel in 2009, maar de grote vraag is nu natuurlijk wat 2010 zal gaan brengen. De patronen lijken niet veel goeds te voorspellen. Het eerste kwartaal kan nog redelijk verlopen, maar daarna is de koek waarschijnlijk op.
Voorkeursscenario
De beweging vanaf 195 punten verloopt via een groot ABC-patroon en dit betekent dat de index niet impulsief omhoog is gegaan (geplaatste langere termijn bodem) maar correctief (tussentijdse bodem). De A en B van dit patroon zijn inmiddels geplaatst, maar de C-golf lijkt nog altijd actueel (zie de grafiek).
De doorbraak van de weerstand op 320 punten gaf eerder al aan dat er extra ruimte aan zat te komen voor de C-golf richting de zone 328-345 punten en dat koersdoel is, zoals gezegd, inmiddels behaald. Er bestaat nu een kans dat de C-golf getopt is op 343,59 punten, maar de bevestiging hiervoor ontbreekt vooralsnog.
Zolang de index niet onder 323 punten sluit, blijft er zeker nog een kans op hogere koersen. De zone tussen 350 en 360 punten zou dan nog bereikt kunnen worden in de komende weken.
Samenvattend
• Tussentijdse bodem is geplaatst op 194,99 punten.
• Golf A en B zijn geplaatst.
• Golf C is actueel via een zeer ingewikkeld eindpatroon. Onduidelijk is of de top reeds geplaatst is.
Conclusie
De AEX heeft in 2009 koersoverlappingen laten zien welke niet meer behoren bij een impulsieve stijging vanuit de EW-theorie. Ik acht de kans dan ook zeer groot dat we in het eerste kwartaal van 2010 de definitieve top van het ABC-patroon zullen zien. De C-golf kan haar top geplaatst hebben op 343,59 punten, maar zeker is dat nog allerminst.

Een serieus signaal dat de uptrend is afgelopen, krijgen we bij de doorbraak van 323 punten op slotbasis. De ultieme trigger voor een trendwijziging van de markt ligt nog altijd op een stand van 296,50 punten. Hieronder is de daling richting 195 punten, en mogelijk lager, waarschijnlijk begonnen voor de komende maanden/jaren. Samenvattend: positief voor de korte termijn zolang de AEX boven 323 punten koerst, maar negatief voor de lange termijn.
Voor de bijbehordende grafiek verwijzen we u naar het weekblad.