Definitieve top in eerste kwartaal, deel II

Na het goede begin van het nieuwe beleggingsjaar is de opmars van de AEX stilgevallen. De index heeft een top gezet op 345,56 punten en hierna was de koek op. Er is de laatste weken sprake van een trading… Na het goede begin van het nieuwe beleggingsjaar is de opmars van de AEX stilgevallen. De index heeft een top gezet op 345,56 punten en hierna was de koek op. Er is de laatste weken sprake van een trading range tussen 335 en 345 punten en vooral deze week beweegt de AEX zich zeer volatiel binnen deze range. Dit is vooral te wijten aan het bedrijfsnieuws dat de ene keer meevalt en de andere keer tegenvalt. Inmiddels bestaat de kans dat de top reeds geplaatst is op 345,56 punten, maar de bevestiging ontbreekt momenteel nog vanuit de EW-telling.
Voorkeursscenario
De beweging vanaf 195 punten verloopt via een groot ABC-patroon en dit betekent dat de index niet impulsief omhoog is gegaan (geplaatste langere termijn bodem) maar correctief (tussentijdse bodem). De A en B van dit patroon zijn inmiddels geplaatst, maar de C-golf lijkt nog altijd actueel (zie de grafiek).
De doorbraak van de weerstand op 320 punten gaf eerder al aan dat er extra ruimte aan zat te komen voor de C-golf richting de zone 328-345 punten en dat koersdoel is, zoals gezegd, inmiddels behaald. Er bestaat nu een kans dat de C-golf getopt is op 345,56 punten, maar de bevestiging hiervoor ontbreekt vooralsnog. Zolang de index niet onder 323 punten sluit, blijft er nog een kans op hogere koersen. De zone tussen 350 en 360 punten zou dan nog bereikt kunnen worden in de komende weken. Hierbij dient te worden aangetekend dat een slot onder 335 punten een eerste negatief signaal zou zijn.
Samenvattend
• Tussentijdse bodem geplaatst op 194,99 punten.
• Golf A en B geplaatst.
• Golf C actueel via een zeer ingewikkeld eindpatroon. Onduidelijk is nog of de top reeds geplaatst is op 345,56 punten.
Conclusie
De AEX heeft in 2009 koersoverlappingen laten zien, welke niet meer behoren bij een impulsieve stijging vanuit de EW-theorie. Ik acht de kans dan ook zeer groot dat in het eerste kwartaal van 2010, de definitieve top van het ABC-patroon wordt gevormd. De C-golf kan haar top geplaatst hebben op 345,56 punten, maar zeker is dat momenteel nog niet.
Een serieus signaal dat de uptrend is afgelopen, krijgen we bij de doorbraak van 323 punten op slotbasis. Een ‘schot voor de boeg’ krijgen we bij een slotstand onder 335 punten. De ultieme trigger voor een trendwijziging van de markt ligt nog altijd op een stand van 296,50 punten. Hieronder is de daling richting 195 punten, en mogelijk lager, waarschijnlijk begonnen voor de komende maanden/jaren.
Samenvattend: positief voor de korte termijn zolang de AEX boven 323 punten koerst, maar negatief voor de lange termijn.
Voor de grafiek verwijzen wij naar het weekblad.