Definitieve top laat nog op zich wachten

{jcomments off}Na een reeks aanvallen op de 346-puntengrens laat de AEX donderdagochtend een duidelijke uitbraak zien boven de vorige top van 345,56 punten. Eerder was er reeds sprake van een nipt hogere koersvorming,…

Na een reeks aanvallen op de 346-puntengrens laat de AEX donderdagochtend een duidelijke uitbraak zien boven de vorige top van 345,56 punten. Eerder was er reeds sprake van een nipt hogere koersvorming, maar dat was nog niet overtuigend genoeg om dat al als doorbraak te bestempelen.
 
De doorbraak van donderdag zal echter niet veel veranderen aan het lange termijn beeld. De correctie vanaf 195 punten is nog altijd actueel en de top komt gewoon wat hoger te liggen dan 345,56 punten. Op de langere termijn ben ik nog altijd negatief.
 
Voorkeursscenario
De beweging vanaf 195 punten verloopt/verliep via een groot ABC-patroon en dit betekent dat de index niet impulsief omhoog is gegaan (geplaatste langere termijn bodem) maar correctief (tussentijdse bodem). De A- en B-golf van dit patroon zijn inmiddels geplaatst en de C-golf is nog altijd actueel (zie de grafiek in ons magazine).
In het grotere plaatje krijgen we nu onder een AEX-stand van 311 punten een serieus signaal dat de top definitief geplaatst zal zijn. De ultieme bevestiging dat de index op weg is naar 195 punten en lager is er echter (voorlopig) niet: hiervoor zou de index onder 296,50 punten moeten sluiten in het grotere plaatje. In dat geval krijgen we een serieuze overlapping voor de lange termijn.
 
Samenvattend
• De tussentijdse bodem is geplaatst op 194,99 punten.
• Golf A en B zijn geplaatst.
• Golf C is nog actueel. Onder 296,50 punten (slotbasis) krijgen we een bevestiging  van een negatief lange termijn scenario.
 
Voor de korte termijn staat de top van de C-golf er nog altijd niet en de AEX blijft in het grotere plaatje nog even doorstijgen. Erg veel opwaartse ruimte lijkt er ook niet meer te zijn. De daling komt nu gewoon wat later dit jaar.
 
Conclusie
De AEX heeft in 2009 koersoverlappingen laten zien welke niet meer behoren bij een impulsieve stijging vanuit de EW-theorie. De C-golf bleek in de afgelopen weken nog niet compleet en vandaag krijgen we hiervoor een duidelijk signaal. De voormalige top van 345,56 punten was nog niet de top van golf 2 sinds de stijging vanaf de bodem rond 195 punten. De ultieme ‘trigger’ voor een trendwijziging van de markt ligt daarbij nog altijd op een stand van 296,50 punten. Hieronder is de daling richting 195 punten, en mogelijk lager, met grote waarschijnlijkheid begonnen voor de komende maanden/jaren.
 
Leon van Dam
Optiespecialist
 
Voor de grafiek verwijzen wij u naar ons weekblad.