Deze hype gaat ongelofelijk zijn (Jack Hoogland)

Vorige week vertelde ik u in dit artikel dat de rente op meer dan .000 miljard aan staatsobligaties wereldwijd nu negatief is. Een paar dagen later kwam ik onderstaand overzicht tegen, dat het beeld nog een stuk duidelijker maakt.

Als je dus je zuur verdiende geld voor vijf jaar aan de Nederlandse staat wilt uitlenen, dan moet je 0,25% rente betalen. Betalen! Maar het kan nóg gekker. Je moet zelfs rente betalen om je geld voor drie jaar aan de Italiaanse staat uit te lenen. Kijk nog even goed naar dit overzicht. En realiseer u hoe centrale banken de wereld op zijn kop hebben gezet. Door negatieve rente en door het met geprint geld opkopen van staatsobligaties.
Als je dit overzicht bekijkt, dan begrijp je direct waarom het voor pensioenfondsen en levensverzekeraars onmogelijk is om de komende jaren het rendement te behalen dat nodig is om hun uitkeringen op peil te houden. En waarom pensioenuitkeringen alleen maar kunnen dalen. En je begrijpt ook direct waarom professionele beleggers naar andere mogelijkheden zoeken om rendement te maken.
Dit soort grote fondsen zitten al volop in normale aandelen. En de beurs is door dalende bedrijfswinsten al kwetsbaar. En dus komen een aantal fondsbeheerders vanzelf bij goud en zilver terecht. Ik vertelde u vorige week al dat de obligatiemarkt ongelofelijk groot is. Terwijl de goudmarkt ongelofelijk klein is. Op het plaatje hieronder zien we hoe piepklein de goudmarkt feitelijk is.
Klik hier om verder te lezen