Deze strategie is ideaal in onzekere tijden! (Jack Hoogland)

De verkiezing van Donald Trump heeft nogal wat gevolgen. Uiteraard omdat zijn economische beleid totaal anders zal zijn. De grote vraag is hoeveel van zijn plannen hij daadwerkelijk kan uitvoeren en welke effecten dat gaat hebben op de rente, de Amerikaanse staatsschuld en op inflatie.

Gisteren bekeek ik op RealVision TV een video waarin zes kopstukken ieder in ongeveer tien minuten vertelden wat volgens hen de gevolgen gaan zijn voor valutamarkten, obligatiemarkten, aandelenmarkten, het beleid van centrale banken, voor Europa en voor Azië. Na het bekijken ervan vlogen de gedachten in mijn hoofd alle kanten op. Want in de boodschappen van deze zes mensen zaten behoorlijk wat tegenstellingen.
En dat komt precies overeen met alle analyses die ik sinds 8 november heb gelezen. Het feit dat er zóveel tegengestelde verwachtingen en meningen zijn, betekent wat mij betreft dat de volatiliteit alleen maar verder kan stijgen. Meer onzekerheid, grotere koersstijgingen en grotere koersdalingen.
De beurs heeft echter één groot voordeel. Hij kan maar twee kanten op. Hij kan omhoog. Of omlaag. In zo’n onzekere periode is het zéér verstandig als je ervoor zorgt dat je maximaal profiteert van een stijgende beurs, maar vervolgens je geld even veilig opzij zet zodra de beurs een (forse) daling dreigt in te zetten.