Deze winst ligt letterlijk voor het oprapen! (Jack Hoogland)

In dit artikel vertelde ik u gisteren al over de auto subprime crisis. Vanuit macro-economisch perspectief. Als 5,5 miljoen mensen geld lenen om een auto te kopen, terwijl ze dat eigenlijk niet kunnen betalen, dan weet je dat het mis gaat. Een aantal bedrijven gaan daar zwaar onder te lijden krijgen. En aandelenkoersen zullen fors dalen. Kan je niet omheen.

Eén van de aandelen die wij selecteerden, presenteerde een dikke week geleden haar cijfers over het 4e kwartaal van 2015. Toen alles nog helemaal oké leek. Die cijfers heb ik uiteraard even goed bekeken. 3,5% meer omzet dan een jaar voordien. Maar terwijl een jaar geleden nog winst werd gemaakt, werd nu verlies geleden.
De directie van het bedrijf kwam met de volgende redenen:
  • our fourth quarter results were significantly hampered by the negative impact of continued oil and gas price decreases on the economy in our prime markets
  • additionally, we suffered from margin pressure resulting from oversupply in a variety of key brands
Slechte economie in belangrijke markten. Druk op winstmarges door teveel aanbod. Dat klinkt niet erg positief. En het klinkt al helemaal niet als een kortstondig probleempje. En als je de balans bekijkt, dan zie je pas écht dat er een groot probleem is. Want dit bedrijf heeft een tastbaar eigen vermogen dat negatief is. Heeft $245 miljoen méér schulden dan het tastbare bezittingen heeft.

Lees hier hoe je profiteert een onvermijdelijke 100% koersdaling!