Diepe duik AEX in de maak

Gisteravond zakten de Amerikaanse indices stevig door hun hoeven, vooral in het laatste uur ging het hard. De Aziatische markten vertoonden een overeenkomstig beeld. Van de Japanse Nikkei kon vannacht…

Gisteravond zakten de Amerikaanse indices stevig door hun hoeven, vooral in het laatste uur ging het hard. De Aziatische markten vertoonden een overeenkomstig beeld. Van de Japanse Nikkei kon vannacht nog eens 10% af.
Ratio zoek
De AEX lijkt af te stevenen op een verlies van eveneens een procent of tien. Nog eens tien procent, na dit jaar al zo’n 45% te hebben ingeleverd. Gelukkig is het na vandaag weekend. Dat geeft de markt in ieder geval tijd zich te bezinnen. De ratio lijkt compleet zoek, samenhangend met het feit dat het financiële systeem muurvast zit. Vooralsnog hebben de overheidsmaatregelen onvoldoende effect gehad.
No silver bullet
Dé oplossing bestaat niet: er zijn een aantal maatregelen nodig om de ergste crisis sinds de jaren dertig te overwinnen. De VS is van plan, gelijk aan wat het VK eerder al deed, banken een directe kapitaalinjectie te geven door preferente aandelenbelangen te nemen. Vermoedelijk zullen meer landen volgen. De Nederlandse staat stelt € 20 miljard beschikbaar voor financieel gezonde instellingen als tijdelijke paraplu.
IMF trekt geldbuidel
Het IMF liet weten dat het $ 200 miljard aan gelden direct beschikbaar heeft om in te grijpen en daarnaast toegang tot extra gelden, mocht dit nodig zijn. Volgens het instituut is geen land ter wereld immuun voor de huidige crisis en is gezamenlijk optrekken een must.
Geen alternatief
Uiteindelijk is er geen alternatief: het muurvast zittende financiële systeem moet weer op gang worden gebracht. Dat vergt een wereldwijde inspanning en een gecoördineerd ingrijpen van overheden. De crisis bevindt zich op dit moment op zijn hoogtepunt. Omdat er geen alternatief is, moeten we ervan uitgaan dat de crisis uiteindelijk bedwongen zal worden.
Handdoek in de ring
Vandaag wederom een grof verlies voor de beurzen, hopelijk de laatste dag. Garanties daartoe zijn er uiteraard niet, maar de huidige verkoopgolf van de afgelopen dagen heeft alles in zich van een definitief in de ring gooien van de handdoek. De AEX is vijf jaar teruggezet in de tijd in slechts enkele maanden. Dalingen verlopen nu altijd eenmaal veel sneller dan stijgingen. De wederopbouw zal vele jaren vergen en met de nodige naschokken verlopen. Beleggers kunnen zich opmaken voor een wilde achtbaanrit.
Martin Crum

Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen posities in bovengenoemde fondsen op het moment van publiceren.