Dit blies mij van mijn sokken! (Jack Hoogland)

Het was mij de afgelopen tijd al opgevallen dat discussies over hoe broeikasgassen te verminderen zich de laatste tijd vooral richtten op het negatieve effect van steenkoolcentrales. Dat terwijl de afgelopen jaren vooral kernenergie de gebeten hond was.

Gisteren zag ik een filmpje dat mij volledig van mijn sokken blies. Een TED-presentatie van klimaatactivist Michael Shellenberger, wiens mening over kernenergie 180 graden is gedraaid. Shellenberger spendeerde een deel van zijn leven aan het protesteren tegen kerncentrales. Maar ziet kernenergie nu als DE oplossing voor het klimaatprobleem.

Ik wist wel dat kernenergie een deel van de oplossing is, maar Shellenberger komt met feiten waar ook ik mij tot nu toe totaal niet van bewust was. Shellenberger bleef dus niet in zijn gelijk hangen, maar nam de moeite om zich écht te verdiepen in de materie. Dwong zichzelf om naar de feiten te kijken.

In Europa is kernenergie nog steeds een taboe. Maar andere grote landen investeren er volop in. China’s vorige maand gepresenteerde vijfjarenplan bevat de bouw van 8 nieuwe kerncentrales per jaar voor de komende 5 jaar. India heeft enorme problemen met stroomvoorziening én met luchtvervuiling in grote steden. De regering Modi wil de komende jaren maar liefst 70 nieuwe kerncentrales bouwen.

De VS heeft 2 nieuwe kerncentrales in aanbouw en heeft er 14 op de tekentafel liggen. Rusland heeft 7 nieuwe kerncentrales in aanbouw en heeft er 26 op de tekentafel liggen. Japan is haar in 2011 op non-actief gezette kerncentrales langzaam maar zeker weer aan het heropstarten. Wereldwijd zijn er op dit moment 56 nieuwe kerncentrales in aanbouw en liggen er 160 op de tekentafel.

Door al die nieuwe kerncentrales gaat de vraag naar uranium stijgen. Fors stijgen.
Lees hier waarom dat koerswinsten van 3000% tot zelfs 10.000 procent kan opleveren