Dit gaat een financieel bloedbad geven! (Jack Hoogland)

Herinnert u zich nog de Nederlandse huizenbubbel? Toen alles nog goed ging? Je hoefde maar bij een bank binnen te stappen en je kreeg al een hypotheeklening. Tot zelfs 120% van de waarde van het huis. Toen het daarna mis ging, was het voor mensen met lagere inkomens zowat onmogelijk om nog een lening te krijgen. In de jaren voor de crisis waren banken extreem laks geworden. Na het barsten van de huizenbubbel waren ze plotseling extreem streng.

Zo gaat het altijd. Overal ter wereld. Want banken en andere kredietverstrekkers zijn overal hetzelfde. Als het te lang te goed gaat, dan worden ze vanzelf laks. Als het daarna plotseling slecht gaat, dan schieten ze in de stress. Durven ze geen geld meer uit te lenen. Dit is ook waarom het bericht waarover ik u dinsdag in dit artikel vertelde zo belangrijk is. Over de nu beginnende nieuwe subprime crisis in de VS. Ik geef u hieronder nog even de krantenkop.
Alléén in 2015 zijn al 5,5 miljoen leningen verstrekt aan autokopers die absoluut niet kredietwaardig zijn. Een steeds groter deel van die mensen komt nu in betalingsproblemen. Kredietverstrekkers zullen grote verliezen lijden als gevolg van wanbetalers. Daar is geen ontkomen aan. En het is hun eigen schuld.