Dit gebeurt altijd. Dus ook nu (Jack Hoogland)

Ik vertelde u vorige week al waarom de kans op een forse beursdaling als gevolg van politieke risico’s nu dik boven de 50% ligt. Bovenop die politieke risico’s las ik gisteren nog iets anders. Iets waar ik nooit eerder ├ęcht over heb nagedacht. Ik las de volgende stelling:

Dalende bedrijfswinsten leiden altijd tot recessie.
Recessie leidt altijd tot stevige beursdaling.
Daar zit uiteraard logica in. Als bedrijfswinsten dalen, dan gaan grote bedrijven mensen ontslaan. Dan stijgt de werkloosheid, stijgt onzekerheid, stoppen mensen met geld uitgeven, gaat de economie in recessie.
Uiteraard moet je nooit alles wat je leest klakkeloos voor waarheid aannemen. Ik heb daarom de cijfers van de afgelopen 50 jaar even opgezocht. En de stelling klopt voor de volle honderd procent. De VS had de afgelopen 50 jaar kleine of grote recessies die begonnen in 1969, 1973, 1980, 1981, 1990, 2001 en 2008. Ze werden allemaal voorafgegaan door dalende bedrijfswinsten. En ze leidden allemaal tot (forse) beursdalingen. Allemaal.
De winsten van de 500 bedrijven die de S&P-500 vormen, zijn al een paar kwartalen aan het dalen. Het afgelopen kwartaal was de gemiddelde winst 5,6% lager dan een jaar eerder. En dus weten we wat er de komende tijd gaat gebeuren.
Klik hier om verder te lezen