Dit is de perfecte indicator (Jack Hoogland)

Het is misschien een goed idee om nog even een toelichting te geven op dit artikel van afgelopen dinsdag. Ik vertelde u daarin dat er sprake is van een magische situatie. Omdat koersen van goud- en zilveraandelen de afgelopen maanden fors stegen, terwijl ETF-beleggers juist verkochten.

Een ETF (Exchange Traded Fund) voelt als een aandeel, maar is een soort beleggingsfonds, dat meestal in een specifieke index of bedrijfstak belegt. Stel nu even dat een goud-ETF haar geld in tien goudaandelen belegt, ieder voor 10%. Als je als belegger voor $5.000 die goud-ETF koopt, dan moet de fondsbeheerder de onderliggende tien goudaandelen kopen. Ieder voor $500. En bij een verkooporder geldt hetzelfde, maar dan andersom.
In een ETF beleggen doorgaans particuliere beleggers. Terwijl hedge funds, beleggingsfondsen, pensioenfondsen, verzekeraars en ervaren beleggers liever in individuele aandelen beleggen. De afgelopen maanden zagen de goud- en zilver ETFs geld wegvloeien. Particuliere beleggers legden verkooporders in. Waardoor de fondsbeheerders verkooporders voor de onderliggende goudaandelen moesten inleggen. Maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door ervaren beleggers en professionals die kooporders voor diezelfde goudaandelen inlegden.
Kort gezegd: Het “domme geld” verkocht de afgelopen maanden goud- en zilveraandelen, terwijl het “slimme geld” juist aan het kopen is geslagen.