Dubai wil de grootste zijn!

Uw schrijver is twee weken in de Emiraten geweest (UAE United Arabic Emirates). Dubai, Abu Dhabi etc. Als je voor de eerste keer de skyline van Dubai ziet, met zijn glazen wolkenkrabbers en zijn alles ovetreffende “Burj Kalifa” besef je dat er hier een andere wereld en dynamiek aanwezig is, dan die in het vastgeroestte Europa. Maar wat zit er achter deze glitter en glamour verborgen? Laat me eerst verduidelijken dat de UAE zeer goed voor zijn lokale bevolking zorgt, de zogenaamde “locals”. Te herkennen aan hun klederdracht en tulband die ze fier dragen. Zij vertegenwoordigen 10% van de bevolking van Dubai.

Van deze 10% werkt er 75% voor de (rijke) overheid. Zij betalen hun locals rijkelijk uit, en faciliteren villas en huizen aan lage huurprijzen. Van deze locals werkt maar 5% in de private sector, tegenover 94% van de aanwezige buitenlanders. Om te mogen werken als buitenlander (expats) moet je een 6000€ per jaar betalen, voor de werkvergunning, en dat is het! Voor de rest betaalt u geen belastingen. Werkt u voor een baas, dan is hij uw “sponsor” en betaalt hij de werkvergunning voor u. Indien uw sponsor zijn arbeidskontrakt met u verbreekt, zit u binnen de 48h op het vliegtuig, de UAE uit! Dit systeem heeft als bijwerking dat de locals een machtsysteem hebben uitgewerkt dat werkt. Het ergste dat een buitenlander kan overkomen is de intrekking van die werkvergunning. Op dat moment is het over & out, met de nadruk op out, buiten dus. Criminaliteit wordt zo terug geëxporteerd naar het land van afkomst. Die 94% werkzaam in de privesector zijn de Europeanen, Amerikanen, Australiers etc… die winkels uitbaten, shoppingcentra opzetten en (belastingvrij) handel drijven. Dubai wil de grootste zijn in alles. Het grootste gebouw, het grootste financiele centrum, grootste diamant handel, grootste vuurwerk, grootste shoppingmall etc.. Nu ze de wereldtentoonstelling hebben binnengehaald van 2020 is inderdaad “The sky the limit”. Heel bescheiden staat op reclameborden te lezen “Wie zegt dat deelnemen belangrijker is dan winnen, heeft dit niet aan Dubai gevraagd!” Maar achter al deze oversize glitter zit ook moderne slavernij verscholen. Arbeiders van India, Pakistan, Bangladesh worden met de grootste minachting behandeld. Zij worden in grote getale binnengehaald en in werkkampen “gehuisvest”.

Het hoogste gebouw ter wereld de Burj Kalifa is 828m hoog en heeft 160 verdiepingen. (Google het maar eens) Ter vergelijk de Onze Lieve Vrouw kathedraal in Antwerpen is 123m hoog! Deze kerktoren wordt beschouwd als de hoogste kerktoren der “Nederlanden”. Bij de bouw van de Burj Kalifa hebben arbeiders meer dan een jaar verdiep per verdiep meegeklommen zonder van de toren af te komen. Er was niet genoeg capaciteit om én bouwmaterialen én arbeiders te transporteren. Een 828m hoge kraan bestaat niet. De arbeiders vielen in de zomer als vliegen in temperaturen van 45 tot 50 graden. Geen probleem, goedkope vervanging stond te wachten.

Besluit: 20 jaar geleden reden de Ferrari´s en Lamborgini´s rond in het Spaanse Puerto Banus, Marbella. Sinds Joe Tatoo en Jane Fluo op hun plastieken teensleffers daar nu rondflaneren zijn de rijken der aarde verdwenen uit Marbella. Ik heb me lang afgevraagd waar die naartoe waren. Ik heb ze terug gevonden. Ze zitten in Dubai. Het systeem van “Free zones” waar buitenlandse ondernemers belastingvrij hun gangen kunnen gaan, blijkt heel goed te werken om creatieve geesten aan te trekken. We moeten een demografische verschuiving vrezen. Werkloze Spanjaarden zoeken werk in België en Nederland. Ik vrees echter dat echte ondernemers hun heil gaan zoeken in deze Arabische “free zones”. Indien we in Noord Europa creativiteit blijven bestraffen met regelgeving en belastingen, vrees ik dat men in meer dan één opzicht zal gaan spreken van het “Oude Continent”. Jonge briljante en ondernemende geesten zullen dan net zoals het kapitaal wegvloeien naar gebieden waar men op hen met open armen zit te wachten. Misschien dat men in Europa zou kunnen overwegen ook “free zones” te ontwikkelen, zodat creativiteit kan groeien, in plaats van op voorhand dood-gereglemeteerd te worden. Bent u jong en ambitieus, ga dan zeker eens in Dubai kijken!