Een nieuw Amerikaans faillissement dat het nieuws zal beheersen (Lodewijk Hof)

Puerto Rico, u heeft er misschien nog niet veel van gehoord. Maar dat gaat veranderen. Binnen een maand gaat er een referendum komen. De inwoners mogen dan stemmen over wel of geen onderdeel worden van de Verenigde Staten. Het zou dan de 51ste Amerikaanse staat kunnen worden. 10 Miljard aan extra subsidies, de overheden en overheidsorganisaties mogen faillissement aanvragen en de Democraten krijgen een nieuw gebied erbij.

Puerto Rico heeft zeer grote problemen. Het eiland heeft 126 Miljard usd aan schulden, pensioen verplichtingen niet meegenomen. 46% Van de inwoners levert onder de armoedegrens. De problemen hebben eerder ervoor gezorgd dat dit eiland faillissement heeft aangevraagd.

Uiteraard had de laatste Democratische President hulp kunnen bieden. Maar wat zou Obama winnen met zo te doen? Hij had te maken met een verdeeld land, een hoop armoede in zijn eigen land en hoe groter de problemen zijn, hoe groter de kans dat het eiland zich bij de Verenigde Staten zou aansluiten.

Tijdens de Presidentscampagnes hebben zowel de Democratische als Republikeinse Partij kenbaar gemaakt dat wel of geen staat binnen de Verenigde Staten worden een zaak is voor de mensen in Puerto Rico. Dus de leden van het Congres, die de toetreding moeten goedkeuren, hebben een heldere partij instructie: toestaan en welkom heten.

Het zou kunnen zijn dat Obama en zijn strategen dachten middels Puerto Rico de Republikeinse meerderheid in zowel het Congres als Senaat proberen in te perken. Oftewel: toetreding tot de VS uit machtspolitiek. Niet uit enig humanitair oogpunt.

Nou is er sowieso de vraag waarom de Verenigde Staten Puerto Rico zouden opnemen. Een zieke os kan een ploeg nou eenmaal niet zo ver trekken als een gezonde os. Ik zou zeggen dat het beter en verstandiger zou zijn een magneet te zijn. In ieder geval bespaart het 10 miljard dollar per jaar. Toch weer lekker uitgespaard. Ieder land heeft immers recht op zijn eigen regering, goed of slecht.

Puerto Rico zou niet de eerste staat zijn in de Verenigde Staten die het faillissement aan zou vragen. Het gebeurt wel vaker. Politici hebben nou eenmaal een probleem met begroten. Minder uitgeven dan je binnen krijgt is nou eenmaal moeilijk. Wel gebeurt er iedere keer hetzelfde als een staat failliet gaat: paniek.

Paniek betekent dat wij als beleggers er beter van kunnen worden. We kunnen ervoor zorgen dat we ons geld niet kwijt raken, we kunnen ervoor zorgen dat we geld verdienen. Nou zou, uiteraard, een stuk vastgoed interessant kunnen zijn. Echter hebben de Caribische gebieden last van orkanen, tornado’s en die dingen. Niet fijn als je daar je vakantiewoning als belegging hebt. Uiteraard zou ik u nooit willen suggereren om obligaties van Puerto Rico te kopen. Gooi uw geld dan maar in de open haard, dan heeft u er de warmte nog van. Voor mij is er maar 1 ding echt lucratief om geld in te steken: goud. U kunt natuurlijk als een wilde wat kopen, zonder enig idee wat u koopt. Dat is niet verstandig. Wat misschien voor u verstandig is: het goud rapport lezen. Dan leest u achtergronden over goud, meerdere interessante beleggingen over het goud. Met coupon beursgoud krijgt u ook nog eens 25% korting.