Een sprankje hoop

Het bedrijfsleven lijkt weer te kunnen lenen: is het ergste voorbij?
Een sprankje hoop op de kapitaalmarkten, en zij komt niet van de aandelenmarkt, zelfs al hebben die vorige week… Het bedrijfsleven lijkt weer te kunnen lenen: is het ergste voorbij?
Een sprankje hoop op de kapitaalmarkten, en zij komt niet van de aandelenmarkt, zelfs al hebben die vorige week een historische stijging achter de rug.
MF: Een CAC-40 stand van 3200, maar dat is niet het hoopgevende element. Nee, het sprankje hoop komt van de obligatiemarkt. De Europese ondernemingen hebben opnieuw in november een beroep gedaan op de obligatiemarkt: € 23 miljard over de gehele maand en alleen al € 10 miljard over de afgelopen week. Het is de beste maand sinds juni 2003.
Men kan zeggen dat de markt van de bedrijfsobligaties is herontdekt. Let op: om verwarring te voorkomen, men spreekt hier over de zeer grote Europese ondernemingen, het MKB heeft nog altijd geen toegang tot krediet.
Is dit een teken dat de financiële crisis bezig is om op te lossen?
MF: Gedeeltelijk. Het is een teken dat er opnieuw liquiditeit op de markt beschikbaar is om risico’s te nemen. Beperkte risico’s echter. Zelfs aan het bedrijfsleven wordt slechts beperkt geleend. De ondernemingen die in november hebben kunnen lenen zijn diegenen die de sterkste balansen hebben en die in zogenaamde defensieve sectoren actief zijn. Men spreekt bijvoorbeeld over GdF, Suez, EdF, E.On en ENI.
En zelfs deze ondernemingen moeten een hoge prijs betalen?
MF: Ja. Zij hebben nog betrekkelijk hoge koersen betaald. Over het algemeen hebben zij een twee keer hogere risicopremie betaald dan zes maanden geleden, maar dat is toch een vooruitgang. Dat wat dreigt te gebeuren is zowel geruststellend als verontrustend.
Men zal van een markt van twee snelheden getuige zijn. Een wereld van de ondernemingen die in tweeën wordt gesneden. De grote bedrijven zullen overspoeld worden: geld tegen steeds lagere rentes. De andere firma’s zullen geen toegang hebben tot krediet of de rentes zullen prohibitief zijn. Zoals in de rimboe, de sterksten zullen overleven. Een Darwinistisch proces met onrustbarende gevolgen voor de economie en de werkloosheid.

Euroland Finance, opgericht in januari 1999 door de huidige CEO Marc Fiorentino, is een onafhankelijke investeringsbank, gereguleerd door de AMF (Autorité des Marchés Financiers) en goedgekeurd door de CECEI. Disclaimer Fiorentino: niet van toepassing.