Een zeldzame combinatie van factoren (Jack Hoogland)

Een paar maanden geleden vertelde ik u in dit artikel over wat volgens mij in de huidige omstandigheden een ideale beleggingsportefeuille is. Belangrijkste is dat je daarin naast gewone aandelen ook in goud- en zilveraandelen belegt én dat je ook op dalende koersen inspeelt.

Inspelen op dalende koersen lijkt mij nu nóg verstandiger dan enkele maanden geleden. Want we zien op de beurs een zeldzame combinatie van factoren die dezelfde zijn als in 1987, 1999 en in 2007. Kijk even met me mee!
Er zijn verschillende manieren om te meten of de beurs als geheel onder- of overgewaardeerd is. Op welke manier je het nu ook meet, aandelen zijn gemiddeld genomen zwaar overgewaardeerd. In het plaatje hieronder zien we de Shiller PE-ratio.
We zien dat de Shiller PE-ratio de afgelopen 135 jaar slechts twee keer hoger is geweest dan nu. In 1929 en tijdens de internet hype van 1999. We zien ook dat de beurs nu dus duurder is dan in 1987 en 2007.
De Shiller PE-ratio is nu maar liefst 75% hoger dan het langjarig gemiddelde. Uiteraard kan deze situatie een tijd lang aanhouden. Of kan de beurs nog verder stijgen, en dus nog duurder worden.
Er zijn nu echter twee belangrijke factoren die ervoor kunnen zorgen dat de beurs reeds op de korte termijn een daling inzet. Op het plaatje hieronder zien we dat beleggers zeer optimistisch zijn.