Eerlijker of opener willen we het niet maken (ingekomen stuk)

Belastingdienst: leuker kunnen we het voor U niet maken, wel makkelijker.
Dat zegt de belastingdienst zelf. Maar helaas maken ze het ook niet eerlijker, denk ik daarbij. Want het is langzamerhand zo, dat vrijwel alleen mensen met eens vast salaris of pensioen echt de volle belasting moeten betalen, die bij hun inkomen past.
Hun gegevens zijn volledig geautomatiseerd met computerbestanden te controleren.
De rijke particulieren en grote internationaal opererende bedrijven hoeven dat niet. Voor hen heeft de politiek en de belastingdienst allerlei mogelijkheden gecreƫerd, om belasting betalingen sterk te verminderen of zelfs helemaal te ontwijken. Ik heb het nu niet over de vele fouten van de belastingdienst met uitkeringen, huurtoeslagen, etc. Ik kan daarvan geen volledige lijst noemen, maar in de laatste paar jaar zijn al heel wat kostbare fouten gepubliceerd, die ons land veel geld gekost hebben.
Nee, ik heb het over belasting verminderingen, die structureel zijn, wettelijk toegestaan.
Zoals de vele loopholes voor rijke particulieren en zoals ook de min of meer officiĆ«le (maar vaak wel geheimgehouden) belastingafspraken met grote bedrijven en kantoren van ook in het buitenland werkende firma’s. Het toestaan van winstverschuivingen enz. enz.
Het belasting opleggen, zoals het nu werkt, is volkomen oneerlijk: vrijwel alleen mensen met een vast inkomen betalen de volle mep en betalen zo ook een onevenredig groot gedeelte van de staatsuitgaven.
“Makkelijker zullen we het voor de vaste inkomens maken, en voordeliger voor de rijken.” zou als spreuk beter bij het al zo lang gevoerde beleid passen.