Eieren voor je geld

De verwachte opleving is volop gaande. Laten we ons nu echter geen illusies maken: voorlopig is er nog geen reden tot herstel. Het devies luidt dan ook: ‘snel winst nemen’. Na een straffe daling van meer… De verwachte opleving is volop gaande. Laten we ons nu echter geen illusies maken: voorlopig is er nog geen reden tot herstel. Het devies luidt dan ook: ‘snel winst nemen’. Na een straffe daling van meer dan zestig indexpunten is er dan eindelijk een klein herstel op gang gekomen. Dit werd ook wel tijd na een maand rode cijfers. Wanhopig was men de afgelopen dagen dan ook zoekende naar een aanleiding, naar een reden om positief te zijn, naar een excuus om te kopen. Dit excuus werd gevonden in de memo van Citigroup.
Hoe goed het nieuws in deze memo ook lijkt te zijn, de handelswijze is natuurlijk verre van objectief. Niet alleen is het maar de vraag hoe betrouwbaar een ‘uitgelekte interne e-mail’ is, ook is het maar de vraag of áls deze waarheid bevat, een dergelijke stijging te rechtvaardigen is. De vraag stellen is hem beantwoorden; in mijn ogen is het enkel een kwestie van emotie, van opluchting in dit geval. Als aanleiding had net zo goed een ander bericht kunnen worden gebruikt. De markt was gewoon toe aan een korte stijging.
Optimisme of doemdenken
Natuurlijk zou het mooi zijn als Citigroup inderdaad winst zou maken. Dit zou de pessimistische houding van velen ten opzichte van financiële instellingen toch enigszins moeten kunnen nuanceren. Er zijn echter nog teveel zaken die nopen tot pessimisme ten opzichte van aandelen.
Huizenmarkt
Allereerst zijn de cijfers over de huizenmarkt beroerd. Vorige week woensdag werd bekend dat het aantal executieverkopen in de Verenigde Staten in februari weer ontzettend is gestegen. Ook in Nederland gaat het niet goed met de woningmarkt. Het aantal verkochte woningen daalde flink, terwijl de nieuwbouw volledig op zijn gat ligt. Dit zijn geen cijfers om vrolijk van te worden. Toch was er ook een lichtpuntje deze week: de extreem lage rentestand liet het aantal verstrekte hypotheken in de Verenigde Staten weer iets oplopen. Let wel: deze laatste cijfers zijn op weekbasis en daarom minder zwaarwegend dan de maandcijfers.
Economie
De huizenmarkt is een indicator voor de economie. Niet altijd is er een goede correlatie, maar in de huidige tijden wel. Met de economie gaat het nog steeds slecht en er zijn weinig redenen tot optimisme. De Duitse industrieorders waren opnieuw minder. Kenmerkend voor het huidige klimaat is de capaciteitsreductie van Air France-KLM. Ook de massaontslagen bij Daimler zijn een teken aan de wand, evenals de krimp van de Japanse economie. Zo zijn er nog veel meer berichten aan te halen die het moeilijke van deze tijd onderstrepen. De zakelijke dienstverlening boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar nog wel omzetgroei, al was die groei de kleinste sinds jaren.
Nieuws onder de zon?
Eigenlijk vertellen al deze cijfers niets wat we nog niet weten; dat het ‘slecht’ gaat hoort en leest men immers overal. Het woord crisis is al zo normaal geworden dat het horen ervan niemand meer doet schrikken. Vraag een willekeurig persoon hoe het gaat met de economie en deze antwoordt, braaf de media volgend: ‘slecht’. En het gaat ook slecht. Doordat economische groei van de afgelopen jaren gefinancierd was met leningen, moet er nu zwaar gesaneerd worden. Dit geldt voor bijna alle sectoren; overal zullen kosten bespaard moeten worden en zal men minder produceren. Het geld gaat minder snel rond, hetgeen de economie afremt.
Saneringsproces
Dit proces, dat bovendien een zichzelf versterkend effect heeft, is niet binnen enkele maanden afgerond, net zo min als de schuldenlast in enkele maanden werd opgebouwd. De cirkel van ‘minder bestedingen – minder productie – minder verdiensten – minder bestedingen’ zal nog wel even rondgegaan worden. Op het moment dat de inkomsten van huishoudens weer op een normale manier gekoppeld zijn aan hun uitgaven, kunnen we weer vooruitkijken en denken aan economische groei. Alle economie- en huizencijfers bevestigen dit beeld van economische teruggang. Het is dan ook opmerkelijk dat de beurs desondanks opveert door een uitgelekte memo. Dit toont weer eens aan dat de beurs voor een groot deel door subjectieve factoren wordt bepaald. De beurs is voor een groot deel emotie. Het is zaak op deze emotie in te spelen. Houd er wel rekening mee dat als iedereen binnenkort weer is uitgejuicht, de werkelijkheid een hard gelag zal zijn.
Mogelijkheden
Uiteraard is in dit negatieve klimaat ook best een goed rendement te behalen. Het kopen-en-houden-principe is daar echter niet zo geschikt voor. Er is een actievere houding vereist en een kortere beleggingshorizon. Het is een kwestie van golven identificeren en daarop meevaren. Probeer niet tegen de stroom in te gaan door de piek en het dal te voorspellen, daarvoor is de markt te onvoorspelbaar. Wees niet bang om een boot te missen; angst is sowieso een slechte raadgever. Vaar mee op de stroom in korte ritjes, neem winsten (en eventuele verliezen) snel. Van winst nemen wordt immers niemand armer, terwijl hebzucht vaak leidt tot ellende. Voor de huidige situatie betekent dit het tijdig afbouwen van de haussepositie en alert zijn om een baissepositie in te nemen als de markt binnenkort weer gaat dalen. Succes!
Simon Haas
www.deaandeelhouder.nl
Geraadpleegde bronnen:
 
http://blog.foreclosures.com/post/2009/03/11/Foreclosures-Surge-in-February.aspx
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2009/3/11/woningverkopen_dalen_verder/
http://www.nrc.nl/economie/article2177261.ece/Verkoop_nieuwbouw_woningen_zakt_in
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2009/3/11/amerikaanse_hypotheekmarkt_profiteert_van_lage/
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2009/3/11/orders_industriesector_duitsland_verder_omlaag/
http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/11/betten6620601.xml
http://www.nrc.nl/economie/article2177886.ece/Daimler_zet_18.000_man_tijdelijk_op_straat
http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/home/)/components/financien/rtlz/2009/weken_2009/11/0312_0845_krimp_japan_economie.xml
http://www.deaandeelhouder.nl/news/2009/3/11/reclamebureaus_in_crisis/