EMTE moet blijven (Lodewijk Hof)

Onlangs maakte de Sligro Food Group (SFG) haar financiële gegevens bekend. Die waren gemixt. De groothandel activiteiten doen het zeer goed. Men verdient geld. De retail keten / supermarktketen EMTE deed het minder. Een verliesgevend concern.

Nou heeft EMTE het zeer moeilijk. Ze zijn een landelijke supermarktketen, maar hun schaalvoordeel en inkoopkracht gaat niet veel verder dan de gemiddelde regionale supermarktketen. Juist de regionale supermarktketens kunnen de regio beter snappen. Dirk van den Broek is sterk in Amsterdam en Jan Linders is sterk in zuid Nederland.

Eerder melde ik in mijn podcast al dat EMTE verkocht zou worden aan de Plus. Iets wat ik een zeer onverstandige keuze van de SFG zou vinden. Hoe goed is het voor de aandeelhouder om een divisie te verkopen in een moeilijke markt en als de keten verliesgevend is? Het probleem van EMTE is eigenlijk simpel:

  • Teveel middels overnames gegroeid. Hierbij is niet goed gekeken wat men kocht,
  • Meerdere formules lopen tegelijk,
  • De zeer winstgevende ketens zijn in handen van franchisenemers,

Toen EMTE een onderdeel van de SFG werd waren er 18 supermarkten. Nu meer dan 160. De keten is gegroeid van een regionale keten, die vooral in Waalwijk en Midden Brabant heel sterk was, naar een landelijke keten.

Inmiddels is men bezig met de uitrol van de formule EMTE 3.0. Een simpel rekensommetje leert dat er per supermarkt tegen de 1 miljoen euro geïnvesteerd moet worden. Maar per formule worden er aparte folders gedrukt en verspreid. Alleen uit al efficiency oogpunt zou het wenselijk zijn om zo snel mogelijk alle winkels in de formule 3.0 te hebben.

Iedere ondernemer kan een poging doen een EMTE supermarkt in handen te krijgen. Deze is dan voor eigen rekening. Uiteraard gebeurt dit niet met de verlieslatende supermarkten. Oftewel: de winstgevende delen van onder plaatselijke ondernemers, terwijl de verlieslatende vestigingen onderdeel zijn van het landelijke concern. Een betreurenswaardig iets, immers vallen de winsten op de winstgevende winkels zo niet de aandeelhouders toe.

Zoals eerder gemeld zou Plus de EMTE kopen. De grote vraag oor mij is simpel: hoe financiert Plus dit allemaal? Plus is helemaal niet zo winstgevend, een extra investering van 100 miljoen is voor de balans van Plus Retail Groep eigenlijk niet te doen. Dan zouden de SFG aandeelhouders geld moeten meegeven. Dan kan je beter de verliesgevende divisie handhaven en gezond maken.

Daarnaast is er iets anders wat zeer spijtig is. Sligro is een groothandel. Het is zeer spijtig dat ze de slag tussen EMTE en zakelijke klanten niet maakt. Waarom geen acties om te sparen voor met korting eten? Waarom niet de mogelijkheid bieden aan de zakelijke klanten om de EMTE als extra distributiekanaal te gebruiken. Doe dit bijevenementen, restaurants, bars en ga zo maar door. Maak heel actief die slag en ga het dan meteen mogelijk maken heel breed fijnprovers punten (het loyaliteit marketing systeem van EMTE) mogelijk te maken.

Er zijn zat mogelijkheden om de EMTE te handhaven. Dingen die moeten gebeuren en die het straatbeeld in een goede situatie houden. Anders heb je te weinig supermarktketens die landelijk enige kracht hebben. Of ik in de SFG zou beleggen weet ik niet. Food retail is lage marge werk en eigenlijk is er geen onderscheidend vermogen. Een appel is een appel. EMTE doet het goed, maar het kan beter.