Er dreigt acuut gevaar. Bescherm je spaargeld! (Jack Hoogland)

Iedereen heeft het de laatste tijd over de dollar, over China, de Yuan, de lage olieprijs, de enorme problemen in de olie industrie. En vooral in Europa lijkt vrijwel niemand te zien dat zich pal voor onze neus een enorme crisis aan het ontvouwen is. Een Europese bankencrisis. Ik heb al vaak genoeg geschreven over hoe slecht Europa’s grootste bank, Deutsche Bank er financieel voor staat. Twee weken geleden nog. Nu begin ik écht nerveus te worden.

We kijken eerst even naar de koersgrafiek van het aandeel Deutsche Bank. We zien daarop de koersontwikkeling van de afgelopen 20 jaar. De koers van het aandeel is de afgelopen tijd enorm gedaald. Maar het meest verontrustende is dat de koers nu zelfs 21% lager noteert dan op het absolute dieptepunt van de kredietcrisis. Dit duidt erop dat grote professionele beleggers aandelen DB aan het dumpen zijn. Massaal.
Nóg verontrustender zijn de Credit Default Swaps (verzekering tegen faillissement) op obligaties van Deutsche Bank. Zie hieronder. De prijs om jezelf tegen een faillissement te verzekeren, knalde de afgelopen weken met maar liefst 60% omhoog. Een CDS is een instrument waar alleen professionele beleggers in kunnen beleggen. Mensen uit het wereldje. Mensen die meer weten dan wij. Als de prijs van een Credit Default Swap in korte tijd zó snel stijgt, dan weet je dat er iets aan de hand is.
Aandelenkoers knalt omlaag. Koers CDS knalt omhoog. Er is stront aan de knikker.