Er komt een dubbele tsunami aan (Jack Hoogland)

Vorige week vrijdag vertelde ik u in dit artikel al over de stijgende dollar. En over de financiële tsunami die dat gaat veroorzaken. Want er staat buiten de VS voor maar liefst $10.000 miljard aan dollarleningen uit. Door de stijgende dollar komen bedrijven die de afgelopen jaren geld hebben geleend in dollars (om zo te profiteren van de lage rente) nu in forse problemen. Vooral in opkomende landen.

Maar er is meer. Er komt een dubbele tsunami aan. Want in China hebben ze de afgelopen jaren op een ongekende manier op de pof geleefd. Alle economische groei van de afgelopen jaren is gerealiseerd doordat de Chinezen zich op een ongekende manier in de schulden staken. Met als gevolg dat het totale saldo aan uitstaande schulden nu is gestegen tot bijna 300% van het BBP (zie dit plaatje). China heeft daarmee zelfs meer schuld dan veel westerse landen.
Dat China nu in de problemen zit, zie je duidelijk aan het feit dat China’s valutareserves fors dalen én dat tegelijk de Chinese Yuan nu fors aan het dalen is. Dat zijn al zeer duidelijke tekenen dat het daar volledig mis aan het gaan is. Maar een nóg duidelijker signaal daarvoor zien we aan onderstaande krantenkop. Een kwart van de Chinese bedrijven maakt zelfs niet genoeg bruto winst om de rente op hun schulden te kunnen betalen. Dat leidt tot een forse stijging van faillissementen en grote problemen voor Chinese banken.
Gisteren bekeek ik een interview met Kyle Bass en Jim Chanos. Zij hebben de situatie in detail bestudeerd. En volgens hen gaat de Chinese crisis zelfs veel groter zijn dan de subprime crisis van 2008.