Erdowie, Erdowo, Erdogan (Tom Lassing)

De Turkse president, door velen gezien als een despoot en de nieuwe sultan, staat er bekend om dat hij lichtgeraakt is als het om zijn persoontje gaat. Geen kritiek op hem, want hij pikt het niet.
In Turkije zelf houdt het in dat de pers geen kwaad woord over hem en zijn criminele familie durft te zeggen. Zo profiteerde de Erdogan kliek fors van de oorlog in Syrië, maar in Turkije hoor of lees je er niets over. Kranten en bladen die wel kritiek hebben worden genationaliseerd. Persvrijheid is verleden tijd in Turkije.
De Russen maakten een einde aan het feest voor de familie en kliek rondom Erdogan. Vandaar dat hij het bloed van Putin wel kan drinken.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar politieke lot nu aan deze dictator verbonden. Ze zat zo klem vanuit het vluchtelingen dossier dat in feite Erdogan nu bepaalt wie er Europa in kunnen komen.
Een belachelijke zaak en niet voor niets is er vooral in Duitsland veel oppositie tegen.
Een Duitstalig liedje met een nieuwe anti Erdogan tekst werd door Erdogan niet gewaardeerd. Hij vroeg om vervolging van de makers en liet de Duitse Ambassadeur op het matje komen. Dat verleidde een komiek er toe om echt heel erg ver te gaan en een gedicht te maken waarin hij doelbewust ook de Duitse regels rondom smaad overtrad. Hij ging doelbewust (ver) over de grenzen van persvrijheid heen. Je moet echter provoceren om de grenzen te bepalen. Hoe ver ging het… Het gedicht ging onder andere over Erdogan die 100 schapen zou misbruiken.
Erdogan is nu helemaal des duivels en eist gevangenisstraf voor de komiek. Hij wil zelfs dat deze aan Turkije uitgeleverd wordt, zodat Erdogan hem in zijn eigen gevangenissen kan laten aftuigen en mishandelen. Dat laatste wordt natuurlijk zo niet gebracht, maar het is wel duidelijk waar het heen gaat.
De controverse is in mijn ogen een goede zaak. Het maakt namelijk duidelijk hoe een dictator Europa aan het gijzelen is. Wat mij betreft moet Europa dus opstaan tegen datgene waar Erdogan voor staat. Zijn chantage van Europa en zijn reactie op satire en kritiek vanuit Europa is in mijn ogen onacceptabel.

Hier het liedje waar het allemaal mee begon: