Europa laat zich leegzuigen door China en India

Soms kom ik een artikel tegen dat gewoon goed is. Iets waaraan niet veel moet aan toegevoegd worden. Zo kwam ik in “De Tijd” een artikel tegen van de ondernemer Wim van der Leegte, de man achter VDL Groep. Hij redde o.a. Nedcar van de ondergang. Maar de entrepreneur waarschuwt dat Europa stom bezig is. Zelf zou hij kunnen produceren in China of Roemenië om zo 30 miljoen Euro te besparen maar hij blijft in Nederland. Wim van der Leegte: “Uiteraard maak ik die rekeningen. Moet ik tegen die medewerkers zeggen: ‘je bent bedankt, ik kan daar meer verdienen, daar heb ik jullie niet bij nodig’? Dat doe ik niet. Ik ben hier geboren en getogen. Ik ga het hier doen. Ik heb ooit via een overname een fabriek in China en één in Roemenië gekregen. Ik zou die fabrieken er zelf nooit hebben gezet. Ik wil gewoon in Nederland en België slagen. Bovendien kan je de medewerkers het best motiveren in de eigen moedertaal.”

Tegelijkertijd laat hij wel een decident geluid horen met betrekking tot de Europese Unie. Wim van der Leegte: “Met de Europese Unie willen we samen sterker zijn tegen de opkomende markten in Azië en Amerika. Maar wat gebeurt in de praktijk? De Europese Unie werkt niet samen. Als wij een auto uit de Europese Unie willen exporteren naar China, moeten we 100 procent invoerrechten betalen. Naar Zuid-Korea is het 250 procent, Brazilië heft 62 procent invoerrechten. Als we een auto willen uitvoeren naar de Verenigde Staten, moet 70 procent van de onderdelen Amerikaans zijn. Al die landen kunnen hun producten hier zomaar invoeren, met 0 procent invoerrechten. Europa laat zich leegzuigen door China en India, zonder dat we op tafel slaan. Terwijl we 30 miljoen werklozen hebben in Europa.” We zijn echt zo stom bezig in Europa. Overal waar ik ga praten, krijg ik gelijk, maar er verandert niets.”

(Red) Meer en meer bedrijven in Europa beginnen in te zien dat hun klanten hier wonen. Deze bedrijven brengen hun produktie terug naar Europa of Amerika. Men begint te begrijpen dat door de produktie uit te besteden aan lageloonlanden (waar de lokale bevolking deze produkten niet kan betalen), men hier werklozen creërt die hun  produkten wegens geldgebrek ook niet meer kunnen kopen. Om nog maar te zwijgen over het bedenkelijk imago van het goedkope “made in China”. Geef ieder land een koekje van eigen deeg, en trakteer ze op dezelfde invoerrechten. Noem het protectionisme! 100% invoerrechten voor China zou al een begin zijn. Of laat de vakbonden anders eens een invoertarief bepalen aan de hand van het verschil van sociale zekerheid in Nederland en China. Dat is op termijn goed voor de Chinese arbeider en goed voor de Nederlandse arbeider die meer werk krijgt. Europese ondernemers moeten tegen China, India etc. vechten met één oog toe en één hand op de rug gebonden. Ofwel onze kostprijs naar beneden (sociale afbraak), ofwel hun kostprijs naar boven (invoerrechten). Gezien echter alle Europese landen budgetair op hun tandvlees zitten, lonken ze naar buitenlandse investeerders om hier in Europa te investeren. Die Chinezen moeten zich doodlachen. Met de Euro´s en Dollars die wij hen geven voor hun goedkope brol, komen zij hier degelijke bedrijven opkopen omdat een bedrijfsvoering die voldoet aan alle fiscale en sociale regelgeving niet meer lukt. Dit doordat de concurrentie met die Chinese goedkope brol het Europese bedrijf heeft kapot gemaakt. Maar wie is de grote schuldige? U! Want wie koopt anders die Chinese produkten? Nu politieke partijen meer nationalistisch denken, wordt het dan geen tijd om ook eens meer nationalistisch te consumeren?