Europa naïef richting China

China zit diep in de economische problemen en zoekt ineens internationale samenwerking.

China zal het Franse voorstel tot hervorming van het international financieel stelsel… China zit diep in de economische problemen en zoekt ineens internationale samenwerking.

China zal het Franse voorstel tot hervorming van het international financieel stelsel ondersteunen.
MF: In deze sfeer van algemene malaise, financieel, economisch en op de beurs, is een goede grap natuurlijk altijd welkom. China dat het heeft over een versterkte internationale samenwerking, dat moet degenen die het Chinese avontuur geprobeerd hebben, anders dan op TV naar reportages kijken van Chinese miljardairs, wel erg aan het lachen maken.
Door lid te worden van de Internationale Handels Organisatie op 11 december 2001, zou China zich aan de internationale regels voor de handel hebben moeten houden. Dat heeft het nog nooit gedaan en recentelijk nog heeft China het gedaan gekregen dat de Olympische Spelen in Peking zouden plaatsvinden op voorwaarde dat de mensenrechten in belangrijke mate zouden worden verbeterd, wat nooit gebeurd is.
Maar het meest amusante is nog wel, dat wij blijven geloven of ervan blijven dromen, dat China op een goede dag zal accepteren om echt te gaan samenwerken, wat het nog nooit heeft gedaan, behalve dan met Noord Korea, Iran of  Soedan.
 
Maar de situatie is op het ogenblik toch wel wat anders. China is zwakker geworden.
MF: Het is wel zo dat omdat het nu met de rug tegen de muur staat dat de Chinese regering nu komt praten over internationale samenwerking. De crisis raakt onze landen, maar wat de economie van China bezig is te ondergaan is een regelrechte ramp.
We mogen ons er wel eens aan herinneren dat de beurs van Sjanghai in een jaar tijd 75% in waarde gedaald is: 75%!
 
Maar de Chinese banken lijken toch aan de crisis te ontkomen?
MF: Dat is ook weer zo’n mythe over de Chinese gelukzaligheid. Het lijkt alleen maar alsof de Chinese banken er beter voorstaan omdat zij de regels van de transparantie niet respecteren.
Niemand weet echt wat er bij een Chinese bank op de balans staat, hoeveel verliesgevende leningen aan lagere overheden, hoeveel leningen voor de bouw van fabrieken die voor niets draaien, hoeveel leningen aan miljoenen particulieren die door de beurs geruïneerd zijn geraakt.
Hoe lang duurt het nog voordat wij ophouden met te geloven wat China ons voorhoud?

Euroland Finance, opgericht in januari 1999 door de huidige CEO Marc Fiorentino, is een onafhankelijke investeringsbank, gereguleerd door de AMF (Autorité des Marchés Financiers) en goedgekeurd door de CECEI. Disclaimer Fiorentino: niet van toepassing.