Even een rondje langs de (slag)velden… (Jack Hoogland)

Afgelopen week zag ik weer een aantal nieuwsfeiten die aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. De financiële tsunami waarover ik u dit jaar al vaker vertelde, wordt steeds heviger én komt steeds dichterbij. We gaan daarom wat nieuwsfeiten van afgelopen week aan elkaar koppelen. Even een rondje langs de (slag)velden van de huidige valuta oorlog.

Eerst naar de VS. Donderdag werd bekend dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met bijna 1% groeide ten opzichte van het kwartaal voordien. Dat is 3,7% economische groei op jaarbasis. Vervolgens kwamen in het weekend de centrale bankiers samen voor hun jaarlijkse onderonsje in Jackson Hole, Wyoming. Daar liet Fed vice-voorzitter Stanley Fischer in een speech doorschemeren dat een renteverhoging in september een goed idee is.
De kans op een Amerikaanse renteverhoging op 17 september stijgt dus. Positief voor de dollar. Negatief voor Amerikaanse economie én voor wereldeconomie. En vooral dramatisch nieuws voor veel opkomende landen.
Maar het écht slechte nieuws kwam afgelopen week uit Japan en Zuid-Korea