Exact hetzelfde scenario als in 2008 (Jack Hoogland)

Tot de kredietcrisis van 2008 was ik een bottom-up belegger. Ik belegde in aandelen en keek vooral naar zaken als winstcijfers, balanscijfers, koers/winst verhouding, etc. Met het functioneren van de economie, centrale bankbeleid, hoe financiƫle markten in elkaar steken, marktsentiment, etc. hield ik mij nooit bezig.

Tot dan toe werkte dat perfect. Ik had de internet-crash van 2000 vermeden omdat ik door mijn manier van beleggen automatisch alle veel te dure, gehypte internet-aandelen vermeed. Omdat ik mij niet met de economie bezig hield, zag ik de kredietcrisis van 2008 echter totaal niet aankomen.
Dat was een harde les, die mij vertelde dat de beurs ook enorm hard kan dalen als hij op basis van de cijfers helemaal niet overgewaardeerd lijkt. Dat de invloed van economie en centrale bankiers enorm kan zijn. En een les die mij leerde dat je politici, centrale bankiers, rating-bureaus, toezichthouders, etc. niet kunt vertrouwen. Ze doen hun werk domweg niet, of zitten te slapen, of werken zelfs mee met de veroorzakers van een crisis.
Ik beloofde mezelf dat ik nooit meer slachtoffer zou worden van zo’n crisis. Als zoiets weer gebeurde, dan zou ik er juist van profiteren.