EXT, HAT, LNG en VIT

Een analyse van recent, relevant nieuws uit het universum van de WildcatPortefeuille.
Extract Resources
De continuatieboringen van de Australische uraniumzoeker op het… Een analyse van recent, relevant nieuws uit het universum van de WildcatPortefeuille.
Extract Resources
De continuatieboringen van de Australische uraniumzoeker op het Rossing South project in Namibië zijn indrukwekkend. Hoogtepunt was een spectrometing van 109 meter tegen 0,594% U3O8 (594 ppm), waaronder een interval van 14 meter tegen 3,875% U3O8. Drie boorstations zijn operationeel en Extract verwacht binnen vier weken hier nog twee boorstations toe te kunnen voegen. Het bedrijf verwacht de eerste resource study voor Rossing South in het eerste kwartaal van 2009. Het exploratiedoel van het bedrijf lag tussen de 126 en 198 miljoen pond. De boringen (‘de waarheidsmachine’) lijken dit te bevestigen, maar de marktwaardering weerspiegelt dit totaal niet. Rio Tinto ziet dan ook zijn kans schoon en breidde recentelijk zijn belang in Extract uit. Rio kocht eerder al een belang van 14,9% in Kalahari Minerals, het bedrijf dat ruim 39 miljoen aandelen Extract bezit en nu in een fusieproces zit met datzelfde Extract.
Hathor Exploration
Hathor boort 46 meter aan tegen gemiddeld 3,25% uranium in boorstaal 33 op de ‘Roughrider’ ontdekking in de Athabasca Basin in Saskatchewan, Canada. Boorstaal 34 vond 6,5 meter tegen 8,93% U3O8. Het bedrijf brengt de spectaculaire ontdekking steeds verder in kaart en heeft de belangrijke zone op en boven de ‘unconformity’ structuur nog niet eens getest. We kunnen nog een aantal labresultaten tegemoet zien van het afgeronde zomerprogramma, waaronder van boorstaal 37 die er indrukwekkend uitzag en continue off-scale scintillometer uitslagen kende over een interval van 5,3 meter.
Vanwege het gunstige koersverloop van Hathor vervroegt de uitoefening van warrants met een uitoefenprijs van C$ 2. Deze moeten nu voor 15 oktober zijn uitgeoefend, anders lopen ze waardeloos af. Dit zorgde de afgelopen weken waarschijnlijk voor wat verkoopdruk. De kas van Hathor, die met circa C$ 27 miljoen toch al goed gevuld was, breidt hiermee uit met ruim C$ 7 miljoen.
Het bedrijf splitst zijn basismetaal- en goudprojecten af via Max Minerals, waar zittende aandeelhouders een aandeel in krijgen voor elke 10 aandelen Hathor die zij bezitten. Hathor draagt C$ 1,6 miljoen kasgeld over aan Max Minerals voor de eerste exploratiefase.
LNG Limited
Het Australische bedrijf maakte bekend dat het ‘gaandeweg november’ de afnemer van de te produceren LNG aan zal kondigen. Dit stond eerder gepland voor eind september, maar dit bleek dus te optimistisch. De andere processen (milieu-impactstudie, bouwplan) liggen wel op schema. We twijfelen er niet aan dat er een offtake-deal komt, gelet op de relatief lage opstartkosten, de schaalbaarheid van de LNG productie en de eerdere deal tussen Arrow Energy en Shell
Victoria Gold
VIT publiceerde de resultaten van boorstaal 9 op de ‘Helen Zone’ in het Cove McCoy project in Nevada, VS. Een gemineraliseerd interval van maar liefst 79,2 meter kende een gemiddelde graad van 5,51 gram goud per ton gesteente (g/t AU) vanaf een diepte van 571,8 meter. Boorstaal 12 bevindt zich op dit moment op een diepte van 602 meter en Victoria boort binnenkort het dertiende gat. De boemerangvormige ontdekking krijgt steeds meer substantie en het resultaat van boorstaal 9 sterkt ons dan ook in onze positie. De eerste boorstaal van het Hilltop project kende helaas geen noemenswaardige goudgraden, maar volgens een bedrijf heeft deze boring het doel gemist.
Victoria sloot een definitief akkoord met Gateway Gold voor een overname. 28 november beslissen de Gateway aandeelhouders hierover. Een onafhankelijk rapport heeft het bod als ‘fair’ betiteld. Gateway boorde recentelijk 105 meter aan met gemiddeld 2,39 gram g/t AU op het Santa Fe project in Nevada. We nemen aan dat de Gateway aandeelhouders instemmen met de overname, omdat Gateway krap bij kas zit en er duidelijke synergievoordelen zijn met Victoria Gold, met name in de kennisuitwisseling van de geologenteams (met een expertise in goudsettings in Nevada).

SPOTGOEDKOOP IN CANADA, USA EN AZIE BELEGGEN?!
Wilt u als belegger wereldwijd toegang tot meer dan 60 beurzen in 16 landen?
En dat tegen buitengewoon lage tarieven? De nieuwe online broker Lynx maakt het nu mogelijk!

Handel al vanaf €2,25 euro op alle beurzen! Klik hier en bekijk de verschillen!

Peter Vermeulen is columnist van Inveztor. Disclaimer Vermeulen: long Extract, Victoria en LNG, geen positie in Hathor op het moment van publiceren.