FED & BIS zijn het oneens: komt er een nieuwe financiële crisis? (Lodewijk Hof)

Janet Yellen is er zeker van. In onze generatie komt er geen nieuwe financiële crisis. Dat zijn geruststellende woorden en kunnen de beurzen de volgende record bereiken. Uiteraard is het geweldig als dit correct is. Maar collega centrale bankiers zijn het niet met haar eens, de BIS is het niet met haar eens.

De data is aan de kant van de realisten. De mensen die er vanuit gaan dat er een crisis komt. Ik ben het, helaas, met ze eens. De grootste Amerikaanse banken draaien omdat de boekhoudregels niet tellen en ze goedkoop geld kunnen lenen. De consumenten staan tot over hun nek in de schulden en de Amerikaanse overheden (centraal en decentraal) vullen het ene tekort met het andere tekort. Dat in de grootste economie van de wereld.

Het systeem zal instorten. Een ineenstorting die zal resulteren in rellen in de straten, plunderingen in de winkels. Bedenkt dat vrijwel niemand in de VS een noodfonds heeft, om onverwachte tegenvallers op te vangen.

Hoe gaat u hier geld aan verdienen? Simpel: door te investeren in de Verenigde Staten als de boel instort. Als alles door het putje gaat kunt u goedkoop inkopen. Herinnert u zich de grote crisis in Detroit nog? Toen kon je een huis van een paar dollar kopen. Wat je ermee moet is iets anders, maar staat altijd leuk op de balans. Wat Amerikaans vastgoed.

Echter zal de Amerikaanse dollar dan een harde klap krijgen. Het vertrouwen in de munt kan verdwijnen. Waar moet dan mee geïnvesteerd worden? Het kan dat de President van de VS de munt vervangt voor een nieuwe. Zijn uw dollars ineens waardeloos. Voor deze doeleinden is Goud de beste belegging. Een veilige haven die al sinds het begin der tijden vertrouwt wordt.