Financiële wapens van massavernietiging (Lodewijk Hof)

We kennen ze allemaal. Banken die te groot zijn om failliet te gaan. Dan blazen ze letterlijk een economie op. Kan het salaris niet overgemaakt worden, kunnen dagelijkse uitgaven (zoals boodschappen) niet betaalt worden. Dit is in IJsland gebeurd. De overheid onteigende de banken, herkapitaliseerde de banken, gaf particuliere leningen enzovoort. Het is in 2008 allemaal gebeurd. De banken doen het nu weer goed en hebben helemaal niets geleerd.

In de Verenigde Staten is het veel slechter. Daar hebben de 25 grootste banken zwaar geïnvesteerd in derivaten. Daarin is 12x de gehele Amerikaanse economie geïnvesteerd. Dat is geen probleem. Alles is oké. Helaas is dit alleen het geval wanneer de prijzen oplopen en de rentevoet laag is. Als dat verandert, zal het instabiele kaarthuis omvallen. Dan komen we erachter dat er helemaal niets is verandert.

Het is duidelijk dat zowel centrale banken als overheden geen derivaten kunnen reguleren. Laat staan dat ze alles in de gaten houden. Snappen ze het niet? Dat is gedeeltelijk incompetentie. Ten dele is het de complexiteit. Waar is zo’n afgeleide? Het is niets anders dan een weddenschap die ernaast plaatsvindt. Handel je ze op de Kanaaleilanden Stock Exchange? Dan gaat de regulering daarheen. Is het een weddenschap die buiten de boeken gehouden mag worden, is de transactie opgezet om belasting terug te krijgen.

Superbelegger Warren Buffett popt duidelijk geld op. Hij blijft verre van dure en hoog gewaardeerde aandelen (ik ben het met hem eens). Aandelen zijn gewoon te duur. Hij heeft 86 miljard dollar opzij gezet. Klaar om alle koopjes uit de markt te halen. Het kopen op het dieptepunt of op een laag punt is een bewezen methode om geld te verdienen en misschien wel rijk te worden.

Ik ben me volop aan het voorbereiden. Ik kan u aanraden om in te zetten op de veilige havens. De dingen die altijd hun waarde behouden. Voor mij is dat, zoals in dit rapport helder beschreven staat. Met coupon beursgoud krijgt u 25% korting. Gaat u zich ook voorbereiden zodat u kan zorgen voor iedereen die u in uw hart heeft gelosten of ziet u liever uw zuurverdiende geld verdampen? De keuze is aan u.