Fiscale heksenverbranding

De Belgische krant De Tijd heeft de hand kunnen leggen op de 3.137 geheime rekeningbestanden van 2.450 Belgische cliënten van HSBC Private Bank in Zwitserland. Daarin vonden we alle interne nota’s van HSBC over de communicaties met de Belgische cliënten. Het ontmaskert hoe de Zwitserse bankiers van HSBC actief duizenden Belgen hebben geholpen om belastingen te ontwijken. Al jaren derft de Belgische schatkist honderden miljoenen euro’s belastingen omdat de grootste bank ter wereld, HSBC, duizenden rijke Belgen bedient met geheime rekeningen bij haar private bank in Genève.

De Zwitserse bankiers hebben rijke Belgen massaal geholpen aan nepfirma’s in Panama, de Britse Maagdeneilanden en andere fiscale paradijzen. Daarbij gebruikten de HSBC-bankiers zelfs codetaal, bezochten ze de Belgen thuis of maakten ze discrete afspraakjes in Antwerpse en Brusselse hotels. Dat onthullen de 3.137 rekeningbestanden die De Tijd bemachtigde. Het aantal Panamese spookbedrijven dat HSBC aan zijn Belgisch cliënteel heeft bezorgd, is gigantisch. Allemaal bedoeld om de Europese spaarrichtlijn en de bijhorende belastingen te ontwijken.  De bankgegevens die De Tijd nu bezit, onthullen dat HSBC zelf zijn Belgische cliënten aanspoorde en hielp om de Belgische fiscus slimmer af te zijn. In werkelijkheid is het HSBC zelf die de offshorebedrijven aan de lopende band opricht voor zijn cliënteel.

Commentaar: Hier gaan we weer. Te pas en te onpas worden de termen belasting ontwijking en belasting ontduiking door elkaar heen gehaald. In het artikel spreekt men van belastingontwijking. Dit is volgens mij nog altijd legaal en iets anders dan belastingontduiking. Daarna gaat men spreken van zwart geld. Als het belastingontwijking is, is het geen zwart geld. (Socialistisch) Minister van Financien Crombez (België) haalt op een populistische manier belastingontduiking en ontwijking vrijwillig door elkaar. Is het raar dat met dreigingen van 75% belasting, dat men vlucht? Of  met Europese raadgevingen, dat één van de oplossingen voor het begrotingsdeficit, het roven van 10% uw spaarrekening is. Is het raar dat de familie Brenninkmeijer (C&A) zijn hele familie vermogen voor fiscale redenen in een stichting heeft zitten, en niet laat verscheuren door erfenisbelasting? Dat MacDonalds, Ikea, Starbucks, even een rondje Nederland doen om belasting te ontwijken? Dat moebelaste ondernemers “iets ondernemen” (dat heb je nu eenmaal met ondernemers), om niet kaalgeplukt te worden? Zijn deze konstrukties zelfbehoud en/of zelfverdediging, of fraude? De banken en politiek hebben Nederlandse en Belgische burgers met een molensteen van schulden rond de nek geholpen. De fiscale inquisitie is nu bezig met een fiscale variant te ontwikkelen van de heksenverbranding. De schuldigen van de crisis zijn de rijken! Op de brandstapel ermee! Een falliet staatsapparaat wil deze nieuwe heksen verbranden, en hun geld en huizen confisceren (daar is het eigenlijk om te doen) en de massa ……die huilt met de wolven mee!