Frankrijk op rand van instorting? (Walter Matthijssen van Forexathome.com)

Francois Hollande blijkt verweg de impopulairste Franse president aller tijden te worden. Er zijn berichten dat men in Parijs overweegt een regering voor een nationale noodtoestand te vormen, zó slecht gaat het met het land. Hoofdoorzaak is het socialistische beleid van Hollande, die weigert structurele hervormingen door te voeren en het land alleen maar dieper in de schulden jaagt. Omdat Frankrijk de tweede economie van de eurozone heeft, zal het omvallen van het land zich als een zware aardbeving door heel Europa verspreiden. De Franse bevolking heeft vrijwel geen enkel vertrouwen meer in de socialistische machthebbers. Zij hebben bij de afgelopen Europese verkiezingen massaal op het Front National van Marine Le Pen gestemd. De Fransen zijn de gigantische jeugdwerkloosheid, snel toenemende armoede en de massale problemen met (moslim)immigranten spuugzat. Le Pen is van meet af aan duidelijk geweest: de EU is in zijn huidige vorm slecht voor Frankrijk, en moet daarom worden opgeheven. Zo niet, dan stapt Frankrijk onder haar leiding uit de EU. Overigens wil ook Le Pen net als Hollande de Franse staatsschulden op de rest van Europa afwentelen, mocht Frankrijk toch in de EU blijven. En hier komen we bij de gekende uitspraak “too big to fail”.
Net zoals bij de banken waar landen garant moesten staan om hun faillissement te voorkomen, net zo denken nu een aantal landen, waaronder Frankrijk, dat Europa wel garant zal staan voor hun schulden. Frankrijk is immers te groot om uit de EU te vallen zonder dat de EU implodeert. Voor die reden dat Mario Draghi de 3% Maastrichtnorm loslaat en meer schulden toelaat. Socialistisch Frankrijk kan wegens zijn ideologie niet besparen. De werkelijkheid zal echter anders zijn. Om  een totale crash te voorkomen zal het IMF dan aan heel Europa ongekende bezuinigingen opleggen, die volgens de Franse oud minister van financiën Christine Lagarde (IMF) van dermate omvang zullen zijn, dat ze enkel met ‘derdewereldlanden’ kunnen worden vergeleken. Het politiek en financieel establishment wordt met de realiteit geconfronteerd. Deze realiteit is dat schulden moeten worden terugbetaald. Dat zei mijn oma ook al! Frankrijk zou anders beter moeten weten, want één van de oorzaken van de Franse revolutie was het waardeloos worden van staatsschuldpapier (Assignats). De Duitsers daarentegen houden zich vast aan het ouderwetse idee dat je geen geld mag uitgeven dat je niet hebt en dat je schulden moet afbetalen. De krekel en de mier op Europees niveau. Het moge duidelijk zijn dat Draghi “Whatever it takes” zal doen om Europa bij elkaar te houden. Dat o.a Frankrijk “too big to fail” dit ook wel weet, draagt niet bij tot het aflossen van hun schulden en te stoppen met Sinterklaas te spelen. Tolerantie zonder grenzen leidt tot extremisme, of het nu het schuldniveau betreft, immigratie, godsdienst of onze waarden en normen.
Indien het socialistisch model in elkaar stort en de Franse bevolking massaal Front National stemt en hierdoor eventueel uit de euro stapt, zal de rest van Europa het ook voelen. Laat dit artikel een aanleiding zijn om eens goed over uw vermogen na te denken. Ik ga hier weer niet opnieuw beginnen over wat u zou kunnen doen indien u vermogend was. Persoonlijk denk ik dat wij (Nederland, België) boven onze stand leven. Als je meer uitgeeft dan je binnenkrijgt kun je dat niet anders noemen. Ofwel moeten “we” dan meer verdienen (economische groei) ofwel meer besparen. Zowel als land of als gezin hebben we echter de economie kapot bezuinigd. Daar bovenop kregen we een fiscale heksenjacht. Het mocht echter tot hiertoe niet baten. Draghi (Italiaan) wil daarvoor de Amerikaanse toer op door Quantative easing (QE: geldverruiming) te willen toepassen. Duitsland daarentegen houdt de vinger op de knip. Sommige economen denken dat het verzwakken van de euro door onbeperkte nieuwe schulden (QE) en het volledig vergemeenschappelijken van de schulden van alle lidstaten, de doodsteek van Europa nog een poosje kan uitstellen. Deze opzet zal waarschijnlijk verkocht worden als “solidariteit”. Maar weet, als dat woord valt in een gesprek, dat woord je altijd geld kost, uw geld.