Full throttle short in Emerging Markets met EDZ

Full throttle short in Emerging Markets met EDZDe Europese schuldencrisis lijkt steeds ergere vormen aan te nemen. Niet alleen is het doek (bijna) gevallen voor de Grieken en de Ieren, maar ook andere landen zoals Portugal, Spanje en niet te vergeten Italië zijn aan het wankelen. De rentes van die landen staan op een kritiek niveau, met…

Full throttle short in Emerging Markets met EDZ De Europese schuldencrisis lijkt steeds ergere vormen aan te nemen. Niet alleen is het doek (bijna) gevallen voor de Grieken en de Ieren, maar ook andere landen zoals Portugal, Spanje en niet te vergeten Italië zijn aan het wankelen. De rentes van die landen staan op een kritiek niveau, met de Credit Default Swaps in het kielzog.

Crisis in de (pl)eurozone
Het is een veeg teken dat het gevaar steeds dichterbij komt. Frankrijk verliest hoogstwaarschijnlijk zijn triple A-rating. Wij vinden het overigens onbegrijpelijk dat de Fransozen überhaupt een triple A-rating hebben, want de Franse financiële sector en dus ook de Franse natie hebben aanzienlijke uitdagingen. De na meer dan 528 dagen regeringloze Belgen zien de rente ook aanzienlijk stijgen: tot ruim boven 5% op de 10-jarige staatsleningen (zie bijgaande chart).

Kortom, de crisis in de (pl)eurozone is verre van opgelost wat de nodige onzekerheid met zich meebrengt. Dit heeft tot gevolg dat de financiële markten verder onder druk komen te staan. Niet alleen in Europa verzwakt het technische beeld aanzienlijk, maar ook Amerika, zowel Noord- als Zuid-Amerika houden de voeten niet droog.

Veel beleggers verwachten wonderen van Emerging Markets (EMs), terecht of niet terecht. Als de beurzen omhoog gaan, gaan de EMs veelal harder omhoog. Echter, vooral in downturns schuilen hier grote risicos: dan dalen de EMs meestal veel harder.

Short in Pakistan, Jordanië en Egypte
Beleggers kunnen lijdzaam toezien hoe de (Europese) schuldencrisis stevig huishoudt, maar dit biedt uiteraard ook kansen. In plaats van het geijkte short gaan in ontwikkelde markten-indices zoals de AEX, de Dow, Nasdaq en S&P500, kunnen beleggers, die niet risico-avers zijn, ook een shortpositie innemen in de Emerging Markets via bijvoorbeeld (short) ETFs (Exchange Traded Funds).

In deze editie brengen wij de Direxion Daily Emrg Mkts Bear 3X Shares EFT (tickersymbol EDZ) onder de aandacht. Deze ETF beweegt inverse aan de onderliggende waarde, MSCI Emerging Markets Index, zij het met een factor 3. Stel dat de MSCI Emerging Markets Index met 10% daalt, dan stijgt deze ETF met 30% en vice versa. Let wel dat EDZ in dollars genoteerd staat, waardoor de belegger derhalve een dollar-exposure heeft.

De beheerder streeft naar een factor van (-)3 maar dit is afhankelijk van de marktomstandigheden. De Egyptische beurs was dit jaar bijvoorbeeld een aantal dagen gesloten vanwege de schermutselingen aldaar, waardoor er niet in de stukken kon worden gehandeld.

Om enig idee te hebben welke landen de eer hebben om van de MSCI Emerging Markets Index deel te mogen uitmaken, dat zijn: Argentinië, Brazilië, Chili, China, Colombia, Tsjechië, Egypte, Hongarije, India, Indonesië, Israel, Jordanië, Korea, Maleisië, Mexico, Marokko, Pakistan, Peru, Filippijnen, Polen, Rusland, Zuid-Afrika, Taiwan, Thailand, Turkije en Venezuela.

Shit hits the fan
Als de paniek weer toeneemt, oftewel if the shit hits the fan zoals de Amerikanen het zeggen, dan is een shortpositie in indices geen overbodige luxe. Zoals gesteld, beweegt EDZ tegengesteld aan de MSCI Emerging Markets Index.

Sinds eind oktober is EDZ ruim 50% gestegen tot circa $ 35. Als de turbulentie in de wereld aanhoudt, is het niet ondenkbaar dat EDZ doorwandelt richting $36, de high van dit jaar.

Weerstand kan er worden gevonden rond $ 26,26 en steun rond $ 22 alwaar een gap ligt. Mocht het fonds onverhoopt deze gap weer sluiten en tot (ver) onder $ 20 duiken, dan kan beter opnieuw afscheid worden genomen van EDZ.

De kans is dan groot dat het aandeel opnieuw richting de steunzone rond $ 16 gaat dalen. Vooralsnog zijn wij flauw op de Emerging Markets en achten wij een aanzienlijke rit omhoog vanaf het huidige niveau van circa $ 25 zeer waarschijnlijk.

Het mooie van EDZ is niet alleen dat op een eenvoudige manier kan worden ingespeeld op een dalende koers van MSCI Emerging Markets Index, maar dat er ook opties op genoteerd zijn. Ook beleggers met een kleinere beurs kunnen derhalve hierop inspelen.

Jan Robert Schutte en Harry Klip
www.aandeelvandeweek.nl

Disclaimer
Het Aandeel-van-de-Week-team heeft op het moment van schrijven geen positie in EDZ. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Voor de grafieken verwijzen wij naar het weekblad.