Geopolitiek en winstgevend investeren (Lodewijk Hof)

Geopolitiek is van invloed op de beleggingsresultaten. Althans, zo doet men de wereld geloven. Eigenlijk is het de onzekerheid die voor lagere waarderingen zorgt. Maar dat maakt niet uit. Slecht nieuws kan ingeprijsd worden, slecht nieuws betekend een waarde. Goed nieuws betekend een waarde. Wat geen waarde betekend is onzekerheid. Daar kan je zowel een positieve als negatieve waardering aan hangen.
We zien het bij ieder nieuws evenement. Het is altijd hetzelfde verhaaltje. In de aanloop naar een evenement gaan waarden omlaag, zijn de uitslagen drastischer en hoger. Daarna komt het moment dat er duidelijkheid is. Wie is de nieuwe President, komt er wel of geen Brexit?
In alle scenario’s is er geld te verdienen. Ieder conflict, crisis, bubbel, hype, ineenstorting of wat dan ook. Alles kent een winnaar en een verliezer. Nou weet ik niet hoe het met u zit, maar ik wil een winnaar zijn. Ik hou teveel van mijn geld om het kwijt te raken door simpelweg domme beslissingen te nemen. Ik hou van geld, ik hou van geld verdienen. Ik wil meer geld verdienen.
Nou ben ik slechtziend. De Nederlandse overheid heeft een hele hoop geld aan mij uitgegeven. Een hoop geld daarvan is verspeeld. Hiervoor interviewde Vincent Everts mij onlangs. Bekijk dit filmpje voor meer over deze verspilling van geld. Geld dat ook zinnig in de gezondheidszorg ingezet kon worden. Kan iemand mij uitleggen waarom ik, ter voorbeeld, recht heb op 20 uur huishoudelijke hulp per week (netto). Alleen omdat ik slechtziend ben? Okee, ik kan veel niet. Huishouden kan ik wel. Koken idem dito (hobby van mij). Niemand is aan mijn eten gestorven en doorgaans gaat alles op als ik kook. Ik word ook opnieuw uitgenodigd als kok, dus wat dat betreft is alles goed gekomen.
Maar ik kijk naar de wereld en ik vraag mij iets af: waar gaat dit eindigen. Ik weet het niet. De problemen even opgestapeld:

a. De President van de Verenigde Staten is hoogst impopulair in de wereld en in heeft in eigen land met doodsbedreigingen van Senators te maken,

b. Noord-Korea heeft een gestoorde leider,

c. De economische wereldmacht gaat van het westen naar het oosten,

d. De wereld is verzeild geraakt in een valuta oorlog,

e. Het economisch herstel van na de financiële crisis van 20087/2008 is uitsluitend veroorzaakt door kunstmatig lage rentes en het afwentelen van verliezen op de belastingbetaler,

Dit is uiteraard niet een kansloze situatie voor een verstandige belegger. Uiteraard bent u een verstandige belegger. Hier kunnen we op inspelen. Denk hierbij aan de militaire investeringen, denk aan investeringen die inspelen op de innovatieve kracht die er in de wereld is. Of u doet zoals ik. U selecteert Goud. Goud is een veilige haven. Doet het tijdens alle conflicten goed. Oftewel: een oorlog maakt u rijk. Allemaal dankzij het mooie edel metaal Goud. In het Goud rapport treft u de meest interessante investeringen aan.