Geschoren met GE

Beleggers konden onlangs opgelucht ademhalen. De derdekwartaalcijfers van General Electric (GE) vielen mee.
Dat werd tijd, want de koers van het aandeel halveerde dit jaar bijna. Dat maakt GE tot… Beleggers konden onlangs opgelucht ademhalen. De derdekwartaalcijfers van General Electric (GE) vielen mee.
Dat werd tijd, want de koers van het aandeel halveerde dit jaar bijna. Dat maakt GE tot een duidelijke underperformer ten opzichte van de Dow of Nasdaq. Gaat het dan zo slecht met GE als de koersontwikkeling doet vermoeden?
Winstdaling 22%
GE boekte in het derde kwartaal op een 11% hogere omzet van $ 47,2 mrd een winst van $ 4,31 mrd, een daling van 22%. Deze daling was hoofdzakelijk te wijten aan een mindere gang van zaken bij de financiële tak waar de winst met 33% afnam tot $ 2 mrd. Gezien de kredietcrisis niet zo verwonderlijk, maar zolang men hier nog winst maakt, is er geen man overboord. Zeker niet als je bedenkt dat GE op veel meer terreinen actief is. Zo steeg bijvoorbeeld de winst bij GE energy business, waar onder andere gas- en windturbines worden gebouwd, met 34% tot $ 1,1 mrd. En bij NBC Universal (tv) wist het bedrijf een 10% hogere winst te boeken ter hoogte van $ 645 mln.
Totaalplaatje minder florrisant
Dit alles neemt niet weg dat het totaalplaatje er minder florissant uitziet. Voor GE, dat afgelopen september al haar tweede winstwaarschuwing van dit jaar gaf, reden om de kapitaalpositie te versterken. Er werd voor $ 15 mrd extra kapitaal aangetrokken, waarvan Warren Buffett $ 3 miljard voor zijn rekening nam. Normaliter zou dat de burger moed geven, met een stijgende koers tot gevolg, maar in deze tijden blijkt zelfs Warren Buffett niet de beste bodemvisser.
Largecap
Met een marketcap van $ 225 mrd is GE niet de kleinste onderneming. Het bedrijf heeft wel veel kortlopende schulden uitstaan. GE beschikt over een triple A rating, maar nu lenen duurder wordt, zal herfinanciering ook kostbaarder worden. De kans dat GE omvalt, is klein. Niet alleen is het bedrijf zeer waarschijnlijk too big to fail maar daarnaast heeft GE teveel goedlopende activiteiten in huis. Analisten verwachten gemiddeld dat de onderneming over geheel 2008 een winst van $ 2 per aandeel zal behalen.
Stilzitten is het devies
Dat de koers sinds mijn vorige column van half juni met eenderde is gedaald is, voelt echter verre van prettig. Toch is het nog te vroeg om al aan de opgezette constructie te sleutelen. Normaal gesproken zou bij een dergelijke koersdaling de geschreven calloptie met een forse winst worden teruggekocht, zodat de weg naar boven weer open komt te liggen. Door de huidige extreem hoge volatiliteit op de beurzen is dit echter nog aan de prijzige kant. Stilzitten luidt dan ook het devies. In het ergste geval komen de aandelen binnen. Dan zit u gemiddeld op $ 26,20 in de stukken. Dat valt ten opzichte van de huidige koers van $ 21,50 nog wel te overzien.
Obligatie aantrekkelijk alternatief
Voor diegenen die geen aandelen GE hebben, is het wellicht raadzaam eens naar obligaties van het concern te kijken. Zo levert de obligatie met een coupon van 5,75% lopend tot 2011 en luidend in euro’s op een koers van 89,30 een effectief rendement van ongeveer 10% op.
Martine Hafkamp

Martine Hafkamp is columnist bij Inveztor. Disclaimer Hafkamp: prive geen posities in GE. Zakelijk positie in de hierboven genoemde obligatie van GE, geen posities in aandelen of opties GE.