Gevolgen negatieve rentes? (Walter Matthijssen van Forexathome.com)

Voor de tweede keer heeft Draghi de negatieve rente naar beneden getrokken voor banken die geld willen stallen bij de ECB. Banken moeten nu 0.20% BETALEN indien ze geld bij de ECB stallen. De rente om geld te lenen bij de ECB is nu verlaagd naar 0.05%. Spijtig genoeg gebeurt dit allemaal boven ons hoofd en hebben wij er niks aan.
Stilaan wordt het echter tijd dat u zich als spaarder het één en ander moet afvragen en situaties gaat afwegen tegen elkaar. Laat ons ervan uitgaan dat je 1% rente krijgt op je spaargeld en dat je het hiervoor zelfs moet “vast” zetten. Dat “vast” zetten betekent niet meer of minder dat u een lening heeft gegeven aan de bank en de bank eigenlijk schuldenaar van u is. (Ik weet het wel, het Depositogarantiestelsel van 100.000€…, maar slaapt u rustig verder).
Indien je daarop nog de aanbevelingen van de Europese denktank mee in rekening neemt om het begrotingstekort in evenwicht te brengen door een haircut van 10% op je spaargeld uit te voeren, dan kan je jezelf afvragen: wat doet mijn geld nog op de bank? Zou ik het niet beter in mijn matras steken? Als die haircut er komt, kan je met 1% rente 10 jaar sparen om terug op peil te staan van nu! Draghi speelt daarom met vuur door weer de rente te verlagen, die zeker door de banken zal worden doorverrekend naar uw spaarrente. Maar wat gebeurt er dan als u massaal uw geld in de matras gaat steken? Dan vallen banken om door gebrek aan liquiditeiten. Wat staat u misschien te wachten voor de toekomst? Onder allerlei drogredenen zal de overheid u een cashloze maatschappij door de strot duwen. Zwart geld, terrorisme, vrouwenhandel, belastingverlaging, je zal het zo gek niet kunnen bedenken, maar u zal wel één van die redenen moeten geloven. Net zoals men dat gedaan heeft met de aanval op de Bitcoin. De enige reden om alle cash geld (ook dat van onder uw matras) te verbieden, IS EEN NEGATIEVE RENTE KUNNEN INVOEREN OP JE SPAARGELD.

Je kan dan niet meer vluchten. Het argument dat hiermede criminele transacties niet meer kunnen plaatsvinden, is natuurlijk onzin. Criminelen vragen gewoon goud, zilver of andere valuta. Of gaat men goud ook verbieden? Zij die hun geschiedenis kennen, weten dat dit een retorische vraag is, zij weten dat dit al verschillende keren  gebeurd is. Als men ooit een negatieve rente gaat invoeren voor spaargeld, dan verwacht men dat spaarders gaan investeren en consumeren. Wegens het verbod op cash, kan geld afhalen dus niet meer! Iedereen moet voor zichzelf de rekening maar maken. Blijf je geloven in dat aureool dat banken blijkbaar rond hun hoofd hebben. Anders kan ik niet verklaren waarom mensen hun geld nog op de bank zetten voor 1% rente. Fortis, SNS, de preferentes van Spaanse banken en cajas, … de lijst is lang, zijn er al allemaal in geslaagd goedgelovige spaarders hun geld te verkwanselen, maar toch staat men nog steeds op de stoep om geld op de bank te zetten. Het is zelfs zover gekomen dat toezichthouders en banken, particuliere beleggers laten geloven dat iedere opbrengst die hoger dan de rente van de bank, wel van criminele afkomst moet zijn. Men wil de schaapjes braaf in de stal houden. Wat is de oplossing? Die is voor ieder verschillend natuurlijk afhankelijk van je kapitaal en kennis. Maar begin eerst al eens met over dit artikel na te denken. Zet tevens die vooringenomen uitleg van dat kantoorhoudertje van je bankfiliaal, die zich als een opgeblazen kikker “bankdirecteur” noemt even terzijde. Die denken enkel aan hun job. Heeft u al eens gedacht aan een rekening in andere valuta bij een andere bank? Ik weet dat dit Euro heiligschennis is, maar het zij zo. Heeft u al een gedacht aan goudstukken? Voor de meer kapitaalkrachtige onder de lezers, heeft u al eens gedacht over vastgoed? Of kent u misschien een arme verhuurder? Vastgoed overleeft alles. Het is iets substantieels, iets wat je van die briefjes papier met die lelijke koppen op met een cijfer moeilijk kan zeggen. Er bestaan echt systemen die u beschermen voor graaiende Europese regels, negatieve rentes, en een mogelijk verbod op cash. Deze geven u een maandelijks rendement en kapitaalgroei.  Waarom uw “Bankdirecteur” u dat niet vertelt? Omdat deze systemen geen fondsen zijn die beginnen met de naam van zijn bank!