Google: nieuwe goudhype in september 2012

Google: nieuwe goudhype in september 2012Google Insights for Search kan een indicatie geven voor de eerstvolgende goudhype. In september van dit jaar is het volgens Google zover. Dit weekend luisterde ik naar BNR Mediazaken waarin Google-directeur Joris Tinbergen vertelde over Google Insights for Search.

Wat zijn de zoekwoorden waarop gezocht wordt en wat betekent dat…

Google: nieuwe goudhype in september 2012 Google Insights for Search kan een indicatie geven voor de eerstvolgende goudhype. In september van dit jaar is het volgens Google zover. Dit weekend luisterde ik naar BNR Mediazaken waarin Google-directeur Joris Tinbergen vertelde over Google Insights for Search.

Wat zijn de zoekwoorden waarop gezocht wordt en wat betekent dat voor een griepepidemie of voor de beurskoersen? Beurskoersen konden volgens Tinbergen echter niet voorspeld worden, de zoekactiviteit liet vooral de huidige trend zien.
Niettemin was ik nieuwsgierig naar de vraag of er soms een vertraging was tussen het intypen van de zoekwoorden en de beurskoersen. Als de zoekwoorden eerst komen, kan dat immers een top voorspellen. Helaas, dat bleek niet het geval, het viel keurig samen met grote bewegingen.

Bij het onderzoeken van de zoekwoorden Dow Jones vielen vooral de uitschieters in oktober 2008 en augustus 2011 op. Ik had al een vaag vermoeden, maar toen ik de data van de Dow Jones in dezelfde grafiek opnam kreeg ik de bevestiging dat crash-achtige bewegingen zorgen voor een verhoogde zoekactiviteit. Zie bijgaande grafiek.

Vervolgens heb ik hetzelfde maar eens geprobeerd met de goudkoers. Die grafiek was al een stuk interessanter aangezien we verhoogde zoekactiviteit zien op het moment dat we in de buurt van een (tijdelijke) top voor de goudprijs komen. Ook tijdens de crash van oktober 2008 zien we dat er extra veel op de zoekterm goud gezocht wordt.

Behalve dat er meer gezocht wordt op goud als de goudprijs een parabolische beweging laat zien en we dus een beetje moeten oppassen met goud kopen, viel verder niet zoveel te zeggen over de toekomst van de goudprijs. Totdat mijn oog viel op Prognose. Google doet namelijk ook aan prognoses op basis van het verleden.

De grafiek vermeldt: Verwachte waarden zijn uitsluitend gebaseerd op de extrapolatie van eerdere waarden. De bewegingen uit het verleden worden dus geëxtrapoleerd, ofwel doorgetrokken naar de toekomst. Wat me verder opviel, is dat deze prognose niet lang van tevoren vast staat, maar een dynamisch karakter heeft: de cijfers van de prognose van gisteren verschilden enigszins van de cijfers van vandaag.

Hoe Google precies tot die prognoses komt, is niet helemaal duidelijk. Hieronder staat de tekst die in de korte toelichting wordt gegeven.

Hoe werkt de prognosefunctie?
Google Insights for Search onderzoekt waarden uit het verleden voor de termen die u heeft opgegeven. Op basis van deze waarden extrapoleert het programma de toekomstige waarden en maakt zo een prognose van zoektrends voor die termen.

Dit prognosemodel houdt geen rekening met de context van de zoekterm, de categorie waartoe de term behoort of economische cycli die zich in een specifieke markt voordoen. Beschouw deze prognoses dan ook uitsluitend als schattingen en niet als exacte voorspellingen van toekomstige waarden.

De prognose tot en met februari 2013 ziet er als volgt uit (zie grafiek Prognose Google).

Hierboven zagen we dat de zoekactiviteit op Google niet altijd gelijk loopt met de koersontwikkeling. Regelmatig wordt er minder op goud gezocht, terwijl de koers van goud niettemin stijgt. Zou dit wel 1-op-1 lopen, dan zouden we volgens bovenstaande grafiek in maart 2012 een top zien, in mei een bodem en daarna een grote piek in de zoektocht van de belegger in september 2012. Tot februari 2013 zou er, behoudens een opvering in november, per saldo minder gegoogeld worden op de zoekterm goud.

Overigens ga ik er dus vanuit dat de piek in Google gelijk staat aan een piek in de goudprijs. Zouden de beurzen in september 2012 instorten, zoals in oktober 2008, dan is het ook denkbaar dat dát vooral de reden is voor de zoekpiek.

Het lijkt niettemin interessant om de prognose van Google nauwgezet te gaan volgen, want mocht dit min of meer uitkomen, dan hebben we er een nieuwe, interessante tool bij.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

Elmer Hogervorst is fiscaal-jurist van origine en begeleidt vermogende en minder vermogende particulieren bij de opbouw, uitbouw en vooral de bescherming van hun vermogen. Zo is Elmer één van de vaste begeleiders van prijswinnaars in de Staatsloterij. In deze bijzondere economische tijden is de bescherming van vermogen, bijvoorbeeld door middel van aankoop van fysiek goud en/of zilver actueler dan ooit. De artikelen van Elmer zullen dan ook vooral aan zijn webwinkel, goudtekoop.nl, gerelateerde onderwerpen betreffen.

Voor de grafieken verwijzen wij u naar ons weekblad.