Gouden kansen ?

Wie de goudprijs een tijdje niet gevolgd heeft, heeft weinig gemist. De goudprijs, in dollars wel te verstaan, beweegt overwegend zijwaarts. Eind november 2009 bereikt goud in dollars uitgedrukt een ‘all Wie de goudprijs een tijdje niet gevolgd heeft, heeft weinig gemist. De goudprijs, in dollars wel te verstaan, beweegt overwegend zijwaarts. Eind november 2009 bereikt goud in dollars uitgedrukt een ‘all time high’ op $ 1226. Sindsdien is goud aan het corrigeren. Na een dip tot $ 1044 begin februari 2010 trad wat herstel op. Inmiddels zakt de goudprijs weer langzaam weg. Mogelijk gaat goud in dollars uitgedrukt binnenkort nog één flinke dip maken. Een koersval richting $ 1000 lijkt zelfs haalbaar.
Voor Nederlandse bezitters van goud is dat niets om ongerust over te zijn, want goud in euro’s is de afgelopen 4 maanden alleen maar verder gestegen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de euro/dollarverhouding. Sinds eind november 2009 is de euro ten opzichte van de dollar tezamen met goud gedaald van $ 1,52 naar inmiddels $ 1,33. Een koersdoel van $ 1,30 is op de korte termijn nog haalbaar.
 
Wanneer de goudprijs in dollars na de volgende dip zal gaan stijgen, zullen we vermoedelijk zien dat de euro ten opzichte van de dollar ook weer gaat stijgen. Voor goud in euro’s geldt dan dus juist het omgekeerde; dat zal het juist minder goed gaan doen dan goud in dollars.
Laten we naar de Spiral Calendar (SC) kijken voor een moment waarop de goudprijs zou kunnen gaan draaien. Voor een uitleg van de Spiral Calendar, lees mijn column ‘Krijgt euro een volgende dreun?’ in het BeursBulletin-weekblad nummer 10 van dit jaar.
 
De SC geeft de volgende vermeldingen: zondag 4 april (4x), maandag 5 april (1x), dinsdag 6 april (2x) en woensdag 7 april (3x). Volgens ‘the Spiral Calendar’ van Carolan behoren deze data bij elkaar en zouden ze één draaipunt moeten geven. Wat we mijns inziens echter regelmatig zien, is dat de 4 draaipunten op zondag 4 april en de 3 ‘spirals’ op 7 april twee afzonderlijke draaipunten opleveren. Dat zou bijvoorbeeld een stijging kunnen geven vanaf maandag 5 april en daarna een top rond woensdag 7 april. Of omgekeerd: een top op 5 april en vervolgens een bodem op woensdag 7 april. Kortom, houdt 5-7 april in de gaten waar het goud in dollars betreft.
 
Elmer Hogervorst
www.goudtekoop.nl
www.hogervorstadvies.nl
 
Elmer Hogervorst is auteur van de tweewekelijkse publicatie ‘de Zon, de Maan en uw Beleggingen’. U kunt gratis het exemplaar van 8 maart 2010 hier downloaden. Zonder verdere verplichtingen een gratis exemplaar ontvangen? Vul hier uw emailadres in.
 
Voor de grafieken en de tabel verwijzen wij u naar ons weekblad.