Griekenland is selectief failliet

Griekenland is selectief faillietWat wij maanden geleden al in onze columns schreven, is dan eindelijk gebeurd: Griekenland is selectief failliet gegaan. Kredietbeoordelaar Standard & Poors verlaagde de kredietstatus naar ‘selective default’. De collective action clauses (CAC’s) waren voor de kredietbeoordelaar reden om te spreken van een default. Vrijdag verlaagde ook Fitch de status… Griekenland is selectief failliet Wat wij maanden geleden al in onze columns schreven, is dan eindelijk gebeurd: Griekenland is selectief failliet gegaan. Kredietbeoordelaar Standard & Poors verlaagde de kredietstatus naar ‘selective default’. De collective action clauses (CAC’s) waren voor de kredietbeoordelaar reden om te spreken van een default. Vrijdag verlaagde ook Fitch de status van Griekenland naar ‘restricted default’.
 
1-jaars yield opgelopen tot 1100%
De collective action clauses dwingen de obligatiehouders, die geen vrijwillige verliezen willen nemen, om mee te werken aan de schuldreductie. Griekenland is door de schuldreductie echter nog lang niet uit de problemen. De yield van de 1-jaarsobligatie van Griekenland is verder opgelopen tot 1100%. Niet echt een situatie waar vertrouwen uit blijkt.
 
Credit event
Volgens ISDA (International Swaps & Derivatives Association) is door de CAC het convenant tussen de uitgever van de obligaties (Griekenland) en de kopers geschonden, waardoor er sprake is van een credit event. Hierdoor keren de credit default swaps (cds) uit, die als soort verzekering op de wanbetaling zijn afgesloten. Netto zou circa $ 3,2 miljard uitbetaald kunnen worden, maar de waarde zal middels een veiling op 19 maart worden bepaald.
 
KA Finanz AG
Deze 3 miljard is overigens maar een fractie van de gehele (cds) derivatenmarkt van meer dan $ 25.000 miljard. De Oostenrijkse regering gaat aan KA Finanz AG een kredietinjectie geven van euro; 1,3 miljard, om aan de verplichtingen bij de herverzekering (cds) van de Griekse obligaties te kunnen voldoen. De vraag is natuurlijk welke financiële partijen er nog meer geraakt worden door het faillissement van Griekenland.

Extreme rentes
De Grieken moeten volgend jaar waarschijnlijk weer hun hand ophouden bij Europa voor een extra geldlening. De markt in Griekse obligaties is gecrasht, getuige de extreme yield (boven 1000%), dus dat is geen optie. De 10-jaarrente van Griekenland is overigens ook niet gedaald en staat nog steeds ruim rond 18%.
 
Bruto nationaal product
En Griekenland is niet het enige land dat met deze problemen worstelt. De 10-jaarrente van Portugal noteert rond 14%. Ook dit is dus veel te hoog, zeker als de economie van Portugal niet met 14% groeit. De schuld ten opzichte van het Bruto Nationaal Product loopt door de rentelast dan steeds harder op.
 
Economische groei
De sleutel ligt bij de economische groei. Dat is met een krimp van 8% bij Griekenland dus een groot probleem. Het land is compleet ingestort. In het centrum van Athene is 29,6% van de bedrijven gestaakt, een toename van 24,4% ten opzichte van augustus. In Piraeus is dit 27,3%. De regio Attica telt een afname met 25,6%. De commerciële sector krijgt het steeds zwaarder en steeds meer bedrijven kunnen het hoofd niet meer boven water houden.
 
Werkloosheid
De Griekse economie is sinds 2008 gekrompen met 20%. De werkloosheid is in december opgelopen tot 21%, zo werd donderdag bekend. De jeugdwerkloosheid is opgelopen tot een schokkende 51,1%, het dubbele ten opzichte van voor de crisis. Slechts 36,1% van de Grieken heeft nu nog maar een baan (3.899.319 op een totale bevolking van 10,8 miljoen). Niet echt een gezonde situatie.
 
Begrotingstekort
Het begrotingstekort stond eind 2011 op 11,5% van het BBP, ver boven de norm. Ondernemingen die eigendom zijn van de overheid, zoals de publieke gezondheidszorg, konden hun rekeningen niet meer betalen en staan euro; 5,73 miljard in het rood. Van de 500 meest voorkomende geneesmiddelen zijn er 243 van de schappen verdwenen, waaronder antibiotica.
 
Portugal
83,5% van de private schuldeisers bleken bereid om 53,5% van hun Griekse schulden af te schrijven. Dit is een stap op weg naar de volgende storting van euro; 130 miljard, maar zeker geen gelopen race. Er is nog een lange weg te gaan en de vraag is of deze weg ergens naar leidt. En zelfs al zou er een oplossing voor Griekenland komen, dan is de vraag wanneer het onderwerp Portugal op de agenda komt.
 
Ik kijk uit naar ideeën, tips en gedachten over deze bijdrage. Type ze s.v.p. in het commentaarveld onderaan de column op www.de-beurs.nl
 
Drs. Harm van Wijk 
www.beursbulletin.nl 
 
Voor de grafiek verwijzen wij u naar het weekblad.