Grote prijsschommelingen in zilver

Jason Hommel van JH Mint heeft in zijn nieuwsbrief een interessante kijk op de prijsschommelingen in zilver gegeven. Hij heeft het over de US, maar ik geloof dat we zijn observaties kunnen doortrekken naar de rest van de wereld. Hij schat de totale waarde van papieren geld en obligaties in de banken in de US op 16 biljoen dollar en er wordt elk jaar ongeveer 1 miljard $ bijgedrukt door de FED.

Hij schat ook dat in totaal ongeveer 300 miljoen ounces zilver beschikbaar zijn voor investeerders, waarvan de meeste niet in een vorm die het grote publiek zou kopen (zoals kilo baren). De meer toegankelijke vormen zoals munten en 100 ounce baren zijn dikwijls uitverkocht en de premiums worden hoger.

 

De afgelopen 6 weken heeft zilver ruwweg tussen 19$ en 25$ per ounce genoteerd, een verschil van 32%! Hierbij waren verschillende dagen met een prijsbeweging van 1$ ofwel 5%. De gemiddelde lange termijn rente is ongeveer 3,25%. Dat betekent dat leners denken dat als ze 3,25% krijgen, ze een goede investering doen en de inflatie zullen verslaan. Niet echt dus, in deze wereld waar centrale banken de rente artificieel laag houden.

Het betekent ook dat als zilver elk jaar meer zou stijgen, aan bv. 5%, na enkele jaren iedereen zou zien dat zilver een betere investering is dan obligaties. En als iedereen zilver zou kopen in obligaties, zou papieren geld nog meer waarde verliezen, zilver nog sterker stijgen, zou er hyperinflatie komen en geld zou niets meer waard zijn omdat iedereen in goud en zilver vlucht.

Dus, om papieren geld te laten bestaan, moeten de goud en zilver prijzen onder controle worden gehouden. Of men moet de jaarlijkse stijging verbergen achter grote prijsschommelingen.

Wat zou er nu gebeuren indien de helft van die 16 biljoen $ 300 miljoen ounces zilver zou willen kopen binnen het jaar? Dan zou er 8000 miljard $ voor 300 miljoen ounces ofwel  26.666$/ounce voor zilver betaald worden.

De FED print elke maand voor 85 miljard $ geld, maar koopt nooit zilver, want met 85 miljard $ koop je alle zilver aan 283$/ounce.

Hoe zou het eruit zien als zilver elk jaar 5% zou stijgen zonder prijs fluctuaties? Er zijn 250 handelsdagen in een jaar, met een stijging van 0.02% per dag kom je dan aan 5% op jaarbasis. In een stabiel systeem zou zilver dus 0.02% per dag stijgen en NIET 5% per dag, wat 250 keer hoger of lager is dan verwacht!

Waarom beweegt de interest niet met 5% per dag? Omdat die vastgelegd wordt. Men zou dat ook voor zilver kunnen doen. Wat betekent dat nu?

Dat de zilverprijs een leugen is en gemanipuleerd. De “spot” prijs wordt bepaald door de futures markt, op basis van loten van 5000 ounces. Ieder lot is een contract en er worden er duizenden verhandeld per dag, maar de meeste contracten leiden nooit tot fysiek leveren van zilver. Het zijn immers contracten voor levering in de toekomst. De prijzen voor futures worden elektronisch bepaald door traders die handelen in futures en opties op futures. Deze traders spelen met de spot prijs en het zijn vooral grote banken met een beurswaarde van meer dan 100 miljard, die dit waarschijnlijk doen in opdracht van de overheid met de bedoeling ons in papieren geld en uit zilver te houden.

Jason gelooft dat de overheid (overheden) de zilver prijzen volatiel en onvoorspelbaar houden, terwijl dit eigenlijk het geval is voor papiergeld. Als papieren geld stabiel was en niet bedreigd werd door zilver, dan zou zilver niet meer dan 0.02% per dag in prijs veranderen.

Er is geen oogstseizoen voor zilver, de zilvermijnen leveren een min of meer contante stroom zilver gedurende het jaar. Er is dus geen reden dat de zilverprijs niet min of meer stabiel zou zijn dag na dag, maand na maand.

De grote prijsschommelingen geven ook weer dat de zilvermarkt zeer klein is en dat de papiergeld markt immens groot is. Grote hoeveelheden papiergeld die in en uit zilver gaan duwen de zilverprijs alle kanten uit, veel meer dan het geval zou zijn als het financieel systeem gezond was en gewaarborgd door goud en zilver.

In andere woorden, hij gelooft dat de grote bewegingen in de zilverprijs een voorbode zijn voor sterke prijsstijgingen.

Ter info, zilver is sinds 2004 gestegen van 4.15$ tot 21.80$, ofwel 20% per jaar.

Zilver wordt door US Option Trader gevolgd vanuit de Commodity Portfolio. Als member van US Option Trader ontvang je toegang tot deze portefeuille.

Klik hier voor meer informatie over de memberships van US Option Trader.