Hebben de Westerse Centrale Banken nog goud?

Bij US Option Trader zijn we over het algemeen bullish over edelmetalen en mijnen. Dit komt regelmatig terug in ons Optieadvies Op Maat en in eerdere blogs.

Eén van de redenen om bullish te zijn is de wet van vraag en aanbod: als een goed schaars is én gewild, zal de prijs stijgen. Goud heeft het al enige tijd moeilijk, de prijs daalt zelfs de laatste maanden door verkoopsdruk vanuit de “papieren” markt. Die verkoopsdruk blijkt er echter niet te zijn in de fysieke markt: nog nooit zijn er zoveel gouden en zilveren munten verkocht als de laatste maanden.

In China en India blijft ook de vraag naar goud stijgen. De jaarlijkse productie van goud is gelijk gebleven en bedraagt 4000 ton per jaar. Hoe kan het dan dat de goudprijs niet stijgt ? Wie zijn de verkopers van al dat goud dat verkocht wordt en zo de prijs blijft drukken ?

Eric Sprott heeft een analyse gemaakt van de import en export van goud in de US. Het US Census Bureau geeft iedere maand het rapport FT900 uit, dat de internationale handelsgegevens van de US weergeeft. Uit die documenten blijkt dat de US meer goud uitvoeren dan in theorie zou kunnen. Sprott heeft dan vraag en aanbod bekeken in de US en alle FT900 documenten teruggaand tot 1991 bestudeerd. Het aanbod wordt bepaald door productie uit mijnen, recyclage en import van goud. De vraag komt van investeerders, juwelen, munten, elektronica en export.

Uit cijfergegevens blijkt dat in 2012 het aanbod 627 ton bedroeg, maar de vraag was 885 ton. Een tekort dus van 278 ton. Bij het nagaan van de cijfers van de laatste 22 jaar (tot 1991) blijkt dat er in totaal een tekort is van 4500 ton! Dit cijfer zou zelfs nog hoger kunnen liggen.

De enige partij die een dergelijke hoeveelheid goud zou kunnen leveren is de Amerikaanse overheid, met een gerapporteerde reserve van 8300 ton. Deze reserve is al meer dan 40 jaar niet meer gecontroleerd, en de gebruikte gevens gaan maar 22 jaar terug.

Rest dus de vraag: hebben de Westerse centrale banken nog goud ?

Wees niet de laatste die erachter komt óf dit zo is en klik hier om met ons mee te profiteren van de nu nog kunstmatig lage prijs van goud.

Wil je meer weten van opties en het handelen daarin, kom naar de Dag van de Optiebelegger.