Het einde van het ultra goedkope geld? (Lodewijk Hof)

De FED is voornemens om haar financiële stimulus programma te eindigen. Het programma waarin ze gratis geld uit lenen aan financiële instellingen. Niet dat veel van dit geld in de economie kwam. Het geld werd door banken gratis geleend en daarmee werden staatsobligaties aangekocht van landen als Duitsland, Zwitserland. Maar wat heeft de economie aan dit programma gehad? Uitsluitend dat overheden goedkoop geld konden lenen.
Men zegt dat de economie er geweldig voor staat. De werkloosheid staat op een record laagte. Nou ja, record. Eigenlijk kwam dit meer omdat de groepen mensen die men meerekent als werkloze beperkt is. Als je iemand een andere soort van uitkering geeft, indien je iemand dan niet mee rekent dan daalt de werkloosheid. Daarnaast heb je er nog de kwestie dat men vergeet dat alle nieuwe banen, hoofdzakelijk, laag betaalde banen zijn.
Uiteraard zal de FED rekening houden met de belangen van de banken en andere financiële instituties. Wanneer de FED naar de zogenaamde micro-economie gaat kijken is niet helder. Dat is niet haar belang. De gewone man, niet haar belang. Maar wat gaat men doen als de financiële markten er niet tegen kunnen? Wat als men hogere rentes niet kan financieren? Gewoon extra stimuleren. Deze stimulans heeft mensen met schulden gesubsidieerd ten kosten van het gezonde deel welke zorgt voor de financiële stabiliteit.
Men weet de inflatie laag te houden. Welke men als geweldig beschouwt. Is dat wel zo? Ik ken niemand die graag meer betaalt. We willen allemaal minder betalen. De wereld vergaat volgen de FED, en andere centrale bankiers, als er deflatie komt. Nou ik zeg: kom maar hier met de deflatie. Hebben we nog iets aan de innovaties. Het is gevaarlijk dat centrale banken zo denken.
Maar komt er echt het einde van dit gevaarlijke en dodelijke monetaire beleid? Is het einde nabij? Ik betwijfel het. Immers weet men niets anders te doen. Immers heeft de centrale bank niet het financiële succes van de consumenten als belang. Maar wel het belang van inefficiënte overheden en financiële instellingen welke gerund worden door managers.

Home