Het gaat weer helemaal lekker! (Jack Hoogland)

U zult het vorige week ongetwijfeld hebben meegekregen. De Nederlandse economie groeide afgelopen kwartaal met maar liefst 3,4%. Juichende krantenkoppen. Trotse politici. Alles gaat weer lekker. Er is echter wel een klein probleempje.

Ten eerste betreft het kunstmatige, door de ECB aangewakkerde groei. Zie de nieuwe bubbel op de Nederlandse huizenmarkt. Ten tweede zien we nu exact hetzelfde beeld als in de jaren voor de crisis. Door de nieuwe huizenbubbel is de huidige economische groei maar liefst 50% hoger dan het eurozone gemiddelde van 2,2%.
Net als in de jaren 2012/13, zal de klap fors harder zijn zodra de Nederlandse economie straks in een recessie terecht komt. Tijdens die recessie riepen politici om het hardst dat de Nederlandse economie structureel sterker zou moeten worden.
Dat we in goede tijden misschien iets minder hard zouden moeten groeien. Zodat we ook minder langdurige, minder diepe recessies zouden hebben. Op het plaatje hierboven zien we dat de Nederlandse economie tijdens de vorige recessie (2012-2013) maar liefst vijf kwartalen op rij kromp en één kwartaal gelijk bleef.
In diezelfde periode…
Klik hier om verder te lezen