Het perverse van de Panama Papers (Walter Matthijssen)

Plots is de naam ‘Offshore bedrijf’ een synoniem geworden. Belastingontduiking, maffia, politieke flessentrekkerij, etc.. Nieuwe schuldigen voor de huidige crisis zijn gevonden! Vergeet nooit dat het de banken waren en onze potverterende regeringen die ons in de schuldencrisis hebben gestort.
Men wil nu echter een nieuwe schuldige verantwoordelijk stellen. Eerst waren het ‘de rijken’, nu zijn het de offshore bedrijven!
Met de zogenaamde Panama Papers is een groot aantal betrokkenen openbaar gemaakt. Iedere betrokkene is al zonder proces veroordeeld dankzij
de pers. Men vraagt zich blijkbaar niet af waarom mensen en bedrijven hun vermogen aan de plakkerige handen van de fiscus willen onttrekken.
Neem nu een Belg, Spaans resident, alleenstaande, die zijn geldvermogen 2.000.000€ wil overlaten bij zijn overlijden aan zijn jeugdvriend. Dan betaalt die jeugdvriend aan de Spaanse staat ongeveer 1.200.000€ aan successierechten (74% over de hoogste schijf, voor niet-verwante erfgenamen). Indien dit vermogen echter eigendom is van een Limited Company in de Britsch Virgin Islands (BVI), en men de juiste procedures heeft gebruikt om rond de beruchte ‘Modelo 720’ te geraken, is de successie belasting NUL. Moet men nog meer motivatie hebben dan 74% belasting betalen om een uitweg te zoeken? Dat is bijna wettelijke zelfverdediging. Indien morgen de regering beslist om op inkomsten boven het miljoen, 75% belasting te heffen, dan is dat ook wettelijk! Deze zogenaamde ‘afgunstbelasting’ bestaat al echt in Frankrijk om rijken te pesten. En als de betrokkenen deze wettelijke belasting niet betalen, zijn ze: onwettelijk, asociaal, crimineel, etc… Laat de rijken de crisis betalen, is de gemakkelijke rode leus! Dat de regering zonder geld zit weten we al langer. Dat de rek voor nog hogere belastingtarieven er uit is, weten we ook. Boven de 50.000€ inkomen is men het al gewoon om 50% belastingen te betalen. Het is als de kikker die langzaam dood kookt in een pan water. De temperatuur stijgt langzaam net zolang en zo hoog tot de kikker dood is (Men doet dat nu met uw spaarrekeningrente!)
En nu leg ik u het perverse effect van de Panama papers uit! Regeringen kunnen de belastingen niet verhogen aangezien er nog steeds uitwijkmogelijkheden zijn en de kikker misschien uit de pot springt! Op een bepaald moment, door te hoge fiscale druk, zoekt men uitwijkmogelijkheden.
Hierdoor wijken bedrijven en personen uit naar fiscaal vriendelijkere regimes. Monaco, BVI, de ABC eilanden, Panama, Seychellen en Verwegistan. Vergeet ook niet dat Nederland en België belastingparadijzen zijn voor grote bedrijven, die geheime belasting afspraken maken. Een ethische vraag zou kunnen zijn: vanaf hoeveel procent belastingen is het diefstal? Stel nu dat door de hele heisa rond die Panama Papers het vangnet zo sluitend wordt, dat er theoretisch geen enkele manier meer bestaat om te ontsnappen. Vluchten kan niet meer. Dan garandeer ik u op een briefje dat het eerste dat de regering doet: de belastingen verhogen! Dus diegenen die nu moord en brand staan te roepen op de kikkers die off shore zijn gegaan, graven hun eigen belastingkuil. Om het met de woorden van Frans fiscaal vluchteling Gerard Depardieu te zeggen nadat die door premier Ayrould als “verachtelijk” werd genoemd: ‘Ik ben begonnen met werken toen ik 14 jaar oud was. Ik heb nooit iemand vermoord, ik heb 145 miljoen euro belastingen betaald in 45 jaar, ik heb 80 mensen tewerkgesteld (…). Ik ben niet beklagens- en niet prijzenswaardig, maar ik weiger het woord verachtelijk te aanvaarden. Moraal van het verhaal is eigenlijk dat, doordat er fiscale uitwijkmogelijkheden zijn, dat u en ik als individu, momenteel geen hogere belastingen betalen! Dus voordat u begint te schelden op de namen in de Panama Papers, bedenk dat je op termijn je eigen ruiten aan het ingooien bent, want als er geen ontsnappingsmogelijkheden meer zijn, komt de tollenaar bij u aankloppen met een exorbitante aanslag die op dat moment ‘wettelijk’ zal zijn.