Het verschil tussen dramatisch slecht en fantastisch goed (Jack Hoogland)

In dit artikel vertelde ik u gisteren onder meer over de balans van een bedrijf wiens aandeel wij hebben geselecteerd voor ons rapport “De Nieuwe Subprime Crisis”. Op de balans zie je hoeveel bezittingen een bedrijf heeft, en hoeveel schulden daar tegenover staan. Ofwel hoeveel geld het bedrijf netto bezit. Het verschil tussen bezittingen en schulden is het eigen vermogen.

De balans geeft dus aan hoe het bedrijf er nu financieel voor staat. Maar laat daarmee tegelijk zien hoe goed of hoe slecht de directie van een bedrijf de afgelopen jaren op de centen heeft gepast.  Hieronder laat ik u aan de hand van twee recente praktijkvoorbeelden het verschil zien tussen dramatisch slecht op de centen passen en fantastisch goed op de centen passen.
Eerst het bedrijf waarover ik u in in dit artikel al vertelde. Ondanks de enorme winsten die autoverkopers in de voor hen fantastische jaren 2013-2015 maakten, presteerde dit bedrijf het om per eind 2015 maar liefst $245 miljoen méér schulden te hebben dan tastbare bezittingen. Duidelijk een voorbeeld van een directie die (ondanks dat het geld binnen stroomde) dramatisch slecht op de centen heeft gepast.
Klik hier om verder te lezen