Hier gaan veel mensen last van krijgen. U ook? (Jack Hoogland)

Nadat ik vorige week al schreef over de plotselinge snelle stijging van de rente op langlopende staatsobligaties van eurolanden, las ik deze week in de Financial Times een interessant artikel. FT schrijft dat de gemiddelde Europeaan volgens Deutsche Bank ongeveer 12% van zijn geld heeft belegd in aandelen. Maar de gemiddelde Duitser blijkt een nog grotere hekel te hebben aan risico nemen, en heeft slechts 6% van zijn geld in aandelen zitten.

Kort gezegd zit er héél veel geld van Europese (en vooral Duitse) burgers via vooral pensioenfondsen en defensieve beleggingsfondsen in staatsobligaties. Want met staatsobligaties loop je geen risico. Is de algemene wijsheid. Staatsobligaties léken de afgelopen 35 jaar echter risicoloos omdat de rente 35 jaar lang per saldo daalde. Waardoor iedereen er blind vanuit gaat, dat de staatsobligatie altijd een veilige belegging is.

Men beseft echter niet dat de rente op staatsobligaties in de periode 1945-1980 (ook 35 jaar!) juist steeg. Zie grafiek hieronder. En dat de (staats)obligatie daardoor een belegging was waar je gegarandeerd verlies op leed.
Klik hier om verder te lezen