Hoe China de wereldwijde dominantie van de dollar doorbreekt (Lodewijk Hof)

China heeft een glorieus verleden. Het land beschouwt miljonair zijn als goddelijk en de roeping van al haar inwoners. Het land heeft, als we al het andere zouden afnemen, een zeer goed ontwikkeld historisch besef. Ze weten wat haar positie in de wereld is: de dominante factor. Ze zijn het voor millennia geweest en hebben gedurende ‘slechts’ een paar honderd jaar een dipje gehad. In die tijd zijn de Nederlandse florijn, de Britse pond en (tot op dit moment) de US dollar de dominante wereldvaluta geweest.

China is echter op zichzelf gericht. Toen er begonnen werd met internationale handel, met Europeanen, was het op Europees verzoek. Ze verkochten haar eigen producten, kunst en ga zo maar door. Echter kochten ze er niet Europees voor terug. Een historische fout, althans zo redeneert de huidige regering van China. Tegenwoordig worden westerse technologieën gekocht. Vervolgens zet men deze in voor de eigen voorspoed.
Samen met de Russische Federatie vervult het een leidende positie in de Shanghai Corporation Organisation, als methode om vreedzame handel in het Aziatische continent te faciliteren. Op deze methode worden de levensstandaard en welvaart van de mensen in de deelnemende landen gestimuleerd. Hierbij is 40% van de inwoners van de wereld woonachtig in een deelnemend land. Allemaal inwoners die kunnen profiteren van de Chinese behoeftes, de Russische behoeftes, de mogelijkheid om met handel welvaart en vermogen te realiseren.

De aanpak van China is fundamenteel anders dan die van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Beide landen worden autocratisch geleid door beroepspolitici. Deze politici hebben nog nooit zelf een baan gecreëerd. Uiteindelijk zal China vrije handelsverdragen hebben met de gehele wereld, behalve de Verenigde Staten en de Europese Unie. Wat mij betreft een gemiste kans. Zeker nu de Brexit de mogelijkheid voor het Verenigd Koninkrijk realiseert om snel een vrij handelsverdrag te verkrijgen.
Op dit moment domineert China de wereldhandel. Haar positie in de wereldhandel is groter dan die van Europa of de Verenigde Staten. China is de grootste importeur van ruwe materialen. Deze worden minder en minder gekocht en meer en meer aangetrokken via mijnen, boerderijen etc. die ze opgekocht hebben. Ze exporteren meer eindproducten dan welk ander land dan ook.
China is de economische krachtpatser die Azië verder helpt. Ze is in staat geweest alle landen gelegen aan het westen van de Grote Oceaan economisch verder te helpen. De export van China naar Aziatische landen overstijgt nu de export naar de Verenigde Staten. Echter gaat al deze handel in US dollars.

Vanuit puur economisch beleid is het voor China verstandig om de dollar van haar troon te stoten. Ze is dan meer in controle over de valuta waarin ze haar handel afrekent. Het zal de yuan niet snel lukken om de dollar te vervangen. Op de yuan is aanzienlijke kritiek, zeker vanuit het westen. De Chinezen hebben na het faillissement van Lehman Brothers de geldpers aangezet, zoals de Amerikanen, Britten, Europeanen, Zweden en eigenlijk alle andere landen. Nee, het zal niet de yuan zijn die de dollar gaat vervangen.
China zal goud gebruiken om de dollar te vervangen. Dit kan op twee methodes gebeuren: door de markt te motiveren niet meer in dollars af te rekenen maar in goud of gewoon door het vanuit de overheid te verplichten.

Sjanghai heeft de grootste goud handel in de wereld. De yuans kunnen daar makkelijk, snel en efficiënt omgewisseld worden in goud. Oftewel: in plaats van een door centrale banken gedomineerde valuta heb je nu de mogelijkheid om een waardevaste betaling te verkrijgen. Hier gebruikt men geen goud van de staat voor. Daar het de grootste markt is komt iedereen die goud wilt verkopen die kant op. Ter voorbeeld: de Russische Centrale Bank heeft een kantoor in Beijing geopend, om de technische zaken van de fysieke goud leveringen af te wikkelen. De Chinees – Russische link is hiermee verstevigd. De stabiliteit van de Sjanghai goud markt wordt verder verstevigd door het feit dat vrijwel alle banken, en andere financiële instituties, in het westen mensen afraden om fysiek goud te kopen. De levering van goud wordt ten zeerste afgeraden en vrijwel alle banken hebben hun goud afdeling gesloten. Hetzelfde geld voor de activiteiten op het gebied van kluizen.

Dit kan heel lang duren. Nou is dat in China geen probleem. Immers denken Chinezen op de lange termijn. Wat ze zouden kunnen doen is simpelweg het plan bekend maken om de CNY door goud te dekken. Ze zouden dit met staatsobligaties kunnen doen. Het zou Chinese staatsobligaties tot de meest veilige ter wereld maken. Ze zouden de rol van zowel de Verenigde Staten als Zwitserland innemen.

Vroeger of later zal de Amerikaanse overheid weer eens sluiten (het huidige akkoord is er maar tot oktober). Dan is het befaamde schuldenplafond behaald. Er mag dan geen geld meer geleend worden. Tegelijkertijd is de spanning rond Noord-Korea aan het oplopen.

China is een van de grootste houders van Amerikaanse staatsschuld. Nou is de vraag: hoe zou China aan kijken naar een oorlog op het Koreaanse schiereiland waarbij het haar eigen tegenstander financiert? Of zou China een iets ander beleid gaan voeren? Van geleidelijk aan haar dollar reserves een beetje afbouwen, naar een beleid van monetaire oorlog? Een conflict waarbij een simpel waarschuwingsschot zorg draagt voor hevige reacties op de financiële markten?

Zo’n conflict is schadelijk voor iedereen die haar handel in dollars doet. Nou zijn er ook landen die hiervan profiteren. Iran en Rusland doen zeer weinig handel die afgerekend wordt in de dollar. Deze landen zullen als een winnaar van zo’n conflict komen. Vergeet u niet dat Noord-Korea en Iran ervan beticht zijn, zeker in het verleden, dat ze nauw samenwerken op het gebied van nucleaire en lange afstand wapens. Werpt een interessant perspectief op de positie van Iran. Het kan Rusland in Syrië net dat geven wat ze nodig hebben om tot een definitieve “oplossing” van de situatie in Syrië te komen.

Het eind resultaat is helder. De Verenigde Staten verliest haar dominante positie als de houdster van de wereldmunt. West Europa zal aansluiting zoeken bij de Sjanghai Cooperation Corporation resulterende in een vrije handelsgebied dat strekt van het Verenigd Koninkrijk tot en met het gehele Aziatische werelddeel.

De SCC zal echter niet de ene door een centrale bank geliquideerde munt vervangen voor een andere. Ze zullen iets willen wat haar waarde zal behouden. Iets wat het mogelijk maakt om de  monetaire risico’s beter in te plannen en manipulatie te vermoeilijken.

Wat het ook gaat worden: het is een mooi moment om goud te verwerven. Want wat er ook gaat gebeuren er is iets heel helder: de monetaire oorlog die er gaande is gaat harder en harder gevoerd worden. De westerse valuta staan op instorten, de Verenigde Staten is tot op het bot verdeeld. Het aantal partijen dat zal winnen als er zo’n wereldschok zal komen, neemt alleen maar toe. Ik ga extra goud verzamelen en doet u mee?

Het is tijd voor verandering en om het heft in eigen hand te nemen. Kijkt u eens naar dit (Engelstalige) rapport over Goud. Het is een hele kleine investering in uw succes. Een investering die u in staat stelt om te profiteren van het moment dat China met een logisch en verstandige wereldmunt komt.