Hoe de beurs maar omhoog kan blijven gaan (Lodewijk Hof)

Vraagt u zich weleens af hoe het kan dat de aandelenkoersen maar omhoog blijven gaan? Hoe het kan dat record na record gebroken wordt? Hoe het kan dat er geen slechte dagen meer zijn? Geen terreuraanslag kan de beurzen omlaag duwen. Als we als belegger hierna kijken dan kunnen we maar tot één conclusie komen: er is geen rationele verklaring voor.

Dit kan in één simpele realisatie veranderen. Centrale banken printen volop geld, dit geld beleggen ze. Hoewel dat geld in de economie moet gaan. Zodat iedereen er wat aan heeft, zodat bedrijven geld investeren en nieuwe banen realiseren, gaat het geld naar het opkopen van aandelen en obligaties op de beurs.

Dat is ook niet zo gek. De miljarden vliegen je om de oren. Dat geld moet ergens blijven. Het komt niet in de economie terecht. De zogenaamde micro economie. Een economie waar economen zich geen zorgen om maken. Maar wij mensen wel. Maakt de macro economie u iets uit? 0,1 Erbij of eraf. Wat maakt het uit, als uw bankrekening en beleggingen maar toenemen.

Enkele voorbeelden:
a.) De Zwitserse Centrale Bank heeft in het eerste kwartaal van 2017 4 miljoen aandelen Apple gekocht,
b.) De Zwitserse Centrale Bank heeft meer aandelen Facebook dan Mark Zuckenberg,
c.) De Japanse Centrale Bank is de grootste investeerder in the Nikkei,
d.) De Japanse Centrale Bank bezit in de meeste Japanse beursgenoteerde bedrijven en de meeste Japanse beursfondsen,

Al dat geld was bedoeld om naar de mensen in al die landen te gaan. Niet naar het omhoog duwen van de beurskoersen. Als we een traditionele technische analyse op de meeste beurzen loslaten dan kunnen we geen ondergewaardeerde of normaal gewaardeerde bedrijven vinden. We moeten naar exotische beurzen en investeringen gaan om deze te vinden. Hierin kan de goede investeerder zich onderscheiden van de gemiddelde investeerder en zichzelf gereed maken voor financieel succes.

Maar er is een probleem. Donald J. Trump is President van de Verenigde Staten. Hij is geen onderdeel van het gevestigde insiders netwerk. Het enige wat hij wel is: iemand die als een buitenstaander naar problemen en kwesties kijkt.

Als Centrale Banken stoppen met het opkopen van aandelen is de vraag wie het wel gaat doen. U? Ik hoop het niet voor uw financiën. Maar we weten wel iets zeker: men zal dit op President Trump claimen. Die is fout, omdat hij geen onderdeel is van de gevestigde orde. Dat dit de reden is dat hij verkozen is laat men in het midden. Er is iets anders wel zeker: de beurs gaat instorten. Aan die flinke correctie kunnen we geld verdienen. Een klein voorbeeld is de recente correctie op de Zilver markt. Heeft u zich gerealiseerd dat u hier nu onder gunstige condities kan instappen? Leest u het Zilver rapport met coupon beurszilver. Dan krijgt u een aantrekkelijke korting en identificeert u de meest waardevolle zilver investeringen.