Hoe ziet de wereld eruit na een verlies van 50% (Lodewijk Hof)

Vraag u zich eens af hoe de wereld er uit ziet als de huidige bubbel uit elkaar geklapt, of beter gezegd geïmplodeerd is. In 2008 kregen we een mooi voorproefje. Iets wat menig persoon als een (terecht) ernstige crisis beschouwt, maar iets wat dankzij onbeperkt geld drukken opgelost is. Een nieuwe molensteen aan de problemen waar menig pensioenfonds mee te maken heeft. Niemand vraagt zich af hoe de wereld eruit ziet nadat deze bubbel, de bubbel gestart en gefinancierd door centrale banken, eruit zal zien.
Sinds de financiële crisis van 2008 is Griekenland failliet gegaan, heeft de Brexit plaatsgevonden, zijn landen onbeperkt geld aan het drukken, is de prijs van vele grondstoffen geïmplodeerd, vrijwel alle westerse burgers hebben meer dan $100,000 aan staatsschuld en zijn de geopolitieke spanningen toegenomen. Over de toegenomen leningen (studenten, auto, creditcard etc.) en de afnemende spaarratio’s praat niemand. Oftewel: het westen doet dat wat men in Zimbabwe ook deed.
Al deze maatregelen hebben ervoor gezorgd dat er slechts beperkt banen bij komen. Het inkomen van mensen stijgt niet. Overheden proberen deflatie te vermijden, doch ken ik niemand die graag meer geld betaalt. We betalen allemaal graag minder.
De GDP groei ratio van de Amerikaanse economie gaat omlaag, nog maar 0,9%. Geen goed teken voor de economie. Het aantal hoeft niet hoog te zijn, maar het aantal moet naar boven toe bijgesteld worden. Niet naar beneden. Uiteraard zijn er een hoop positieve tekenen en sinds President Trump begonnen is zijn aanzienlijke investeringen en nieuwe banen aangekondigd.
Maar hoe ziet de wereld eruit als de bubbel geïmplodeerd is? Dankzij het beleid van centrale banken moet er een hoop geld uit de papieren economie verdwijnen. Rentes zullen weer omhoog gaan. Hoeveel bedrijven kunnen een normale rente betalen?
De Amerikaanse huizenmarkt, de Londense huizenmarkt. Allemaal bubbels. Gedeeltelijk gedreven door een fysiek tekort (zoals in Londen). Idem dito voor San Francisco, waar een huis begint op een half miljoen. Allemaal gefinancierd met hypotheken, welke een historisch lage rente hebben dankzij de manipulatie van centrale banken.
Hoe ziet de wereld eruit als 50% van de vastgoed waarde verdwijnt? Als we gewoon van ieder huis in het westen de helft in waarde schrappen. Hoe ziet de wereld er dan uit? Of bij 33%? Gaan mensen dat waarderen, een hypotheek hebben die hoger is dan de waarde van het woning? Niets mis mee, gewoon even bijstorten. Maar wie kan dat?
De vraag is simpel: wat gaat de boel doen imploderen? Waarschijnlijk iets simpels, een pensioenfonds dat haar betalingen niet kan doen. Een vraag die u zichzelf moet stellen is de volgende: wat gebeurt er dan bij u? Kunt u uw halve hypotheek aflossen, hoeveel dagen eten en drinken heeft u in huis? Heeft u geld achter de hand om te profiteren van de implosie van de koersen?
Historische veilige havens zullen het zeer goed doen, zoals altijd. Dus goud zal exploderen. Heeft u dan goud in handen, om aan te houden, om een beetje te verkopen om andere beleggingen te kopen? Of gaat u als een mak schaap financieel matige keuzes maken?