IMF rapport: 10% heffing op spaargeld?

Vorige week was er ophef over het halfjaarlijkse IMF rapport Okt 13 met de titel “Taxing times” (Internacional Monetary Fund). Ik heb het rapport eens doorgelezen en wil u een en ander niet onthouden. Dit onder de titel “Taxing our way out, or, in to trouble?” Onderstaande zijn enige voorstellen en cijfers!

 

1) Ongelijke verdeling van netto rijkdom: in Amerika bezitten 10% van de toplaag 75% van de rijkdom. In Spanje bezit die 10% rond de 50%, en in Nedeland bezit die 10% ongeveer 65% van de rijkdom. Opvallend in de grafiek was dat de bodem 50% van de Nederlandse bevolking amper 3% van de rijkdom vertegenwoordigen. Aflossingsvrije hypotheken die onder water staan zullen daar niet vreemd aan zijn. Ter vergelijk, de bodem 50% van de Spaanse bevolking bezit 14% van de rijkdom.

2) Mogelijkheid om het (her)invoeren van een vermogensbelasting. Bv 1% vermogensbelasting op de 10% van de toplaag. (zie punt 1) Dit zou resulteren in een verhoging van 1% van het BNP (Bruto Nationaal Produkt).

3) Het verhogen van de vastgoedbelasting. Dat is natuurlijk de gemakkelijkste belasting, want je kan niet gaan lopen met je huis. Financiele weelde is mobiel. Vastgoedtax momenteel: Duitsland 3,3%, Belgie 1% Nederland 1,2%, Spanje 0,9% Frankrijk 2,2%

4) Verhogen van de successiebelasting. Hier publiceert het IMF een grafiek die de succesiebelasting inkomsten vergelijkt met het BNP. Wat blijkt: Belgie steekt met kop en schouder boven al de rest, de belasting brengt 0,65% van het BNP op!. Nederland ontvangt 0,28% / BNP en Spanje 0,22% / BNP. Kampioen is Zweden met 0%. Ook hier zit voor sommige landen wat rek op.

5) Het  verhogen van de btw en dit compenseren in de inkomensbelasting.

6) Hier komt het! Een eenmalige (?) belasting op privaat vermogen van bv 10%. Deze exeptionele maatregel zou opslag het schuldenberg risico dat vele landen hebben, wegnemen. Indien men deze maatregel niet neemt zou ondermeer kunnen overwogen worden om de schulden “weg te inflateren”. Dit heeft eigenlijk voor uw liquide vermogen hetzelfde resultaat, behalve dat uw geld op uw spaarboekje blijft staan. Je kan er daarna amper nog iets mee kopen. Om het schuldniveau terug te brengen naar het niveau van 2007, zou die 10% belasting (confiscatie) echter de oplossing zijn.

7) Het aanpakken van Transfer Pricing. Dit is het systeem ondermeer gekend als “The Double Dutch Sandwich”, dat internationale bedrijven toelaat zijn winst af te sluizen naar Tax Heavens. Men zal proberen zich te richten naar de “Economische realiteit ”om zo“ Economische rechtvaardheid” te taxeren.

Besluit: Dat “iemand” de stommiteiten van onze bankiers en toezichthouders zal moeten betalen is duidelijk. Die “iemand” zit waarschijnlijk nu dit artikel te lezen. Nietegenstaande vastgoed “onroerend ”is, en een gemakkelijk slachtoffer zou kunnen zijn, is mijn beste raad nu: Ga in vastgoed. Appartementen die gemakkelijk te verhuren zijn wegens hun ligging, ligging en ligging. Wegens het gebrek aan hypotheken is er krapte op de huurmarkt. Welke aanslag ze ook ooit gaan plegen op “roerende (financiele) goederen“ (taxeren, inflateren, confisceren), vastgoed overleeft zelfs oorlogen. Ooit al eens een arme huisbaas tegen gekomen?