ING onder vuur

Tot op heden heeft ING zich aardig kunnen onttrekken aan het geruchtencircuit met betrekking tot emissieplannen ter vermogensversterking.
Inmiddels hebben de haaien van Goldman Sachs zich op de… Tot op heden heeft ING zich aardig kunnen onttrekken aan het geruchtencircuit met betrekking tot emissieplannen ter vermogensversterking.
Inmiddels hebben de haaien van Goldman Sachs zich op de bankverzekeraar gestort, met voorspelbare gevolgen van dien. De koers zakte tussentijds met 18%.
Heeft ING nieuw kapitaal nodig? De tier-1 ratio, die bestaat nog voor zolang het duurt, ligt volgens de meest recente gegevens op 6,2%. Een jaar geleden gold dat nog als redelijk degelijk. De wereld is echter in rap tempo veranderd. Voor het idee: Credit Suisse wil naar een tier-1 ratio van boven de 13%.
Is ING nu aan de beurt? Het antwoord is ja. Het is voor aandeelhouders te hopen dat de ING top de zaken wat handiger aanpakt dan eerder onder vuur genomen collega’s. Halfslachtige verklaringen hebben beleggers, terecht, geen boodschap aan. Opmerkingen als: ING gaat niet failliet, don’t. Eerder deze week werd al verwezen naar afwaarderingsplannen van S&P met betrekking tot een grote pluk ($ 280 miljard) Alt-A leningen. ING heeft ook dergelijke leningen uitstaan, niet bekend is of de bankverzekeraar hierdoor getroffen zal worden. Een gerucht daartoe is in de huidige markt al voldoende voor een stevig rondje afwaarderen.
Merrill Lynch heeft deze maand 98% van zijn Alt-A leningen de deur uit gedaan, met onbekend verlies, met verwijzing dat daarmee de risico’s (!) sterk zijn teruggebracht.
Dit gaat een serieuze test worden voor het management en de IR van ING. Dividend schrappen is een optie, emitteren wordt een lastig verhaal, een leninkje bij Wouter Bos zal ongetwijfeld wel te krijgen zijn.
Martin Crum
Martin Crum is hoofdredacteur van Inveztor. Disclaimer Crum: geen positie in ING op het moment van publiceren.